Въпреки задължението си, МВР не поддържа е-регистър за разрешителните за оръжия

Въпреки задължението си, МВР не поддържа е-регистър за разрешителните за оръжия

В МВР няма електронен регистър на издадените разрешителни за оръжия, поради което е трудно да се следи оперативно дали при изтичане на разрешителното, оръжието се предава. Това стана ясно от думите на заместник-главният прокурор Ася Петрова пред Нова телевизия във вторник.

На въпрос на прокуратурата от МВР отговорили, че нямат средства, за да направят такъв регистър, но обещали до 2018 г. това да стане. Съществуването на такъв регистър е задължение на МВР по закон, обясни още заместничката на Сотир Цацаров.

По думите ѝ прокуратурата е разпоредила на МВР да изземе от притежателите им над 6 хил. лични оръжия, защото разрешителните за ползването им са с изтекъл срок.

Над 340 хил. са носените оръжия с надлежно разрешително като над 124 хил. се държат от физически лица с цел самоотбрана като сред тях няма ловци. Петрова напомни, че притежаването на оръжение за самоотбрана е крайна мярка и трябва да се докаже реална опасност за живота и здравето при искане на разрешително с тази цел. Много често обаче контролният орган подхожда формално към проверката на тази необходимост, посочва тя.

В отговор на въпрос Петрова обяви, че срещата и подписаното споразумение между главните прокурори на Сърбия и България е принципно и няма отношение към никой конкретен казус. От няколко години в Сърбия е мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев като Сърбия не се е произнесла по поисканата от България екстрадиция.

Евродепутатът Николай Бареков е подал сигнал в прокуратурата във връзка с провеждането на конкурса "Мис България", каза още Петрова на въпрос на водещия. След финала на конкурса се породиха съмнения в принципността на провеждането му.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?