Върбанов не си дава имунитета, иска изслушване

Временната парламентарна комисия по искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на депутата от БНС Венцислав Върбанов ще го изслуша на следващото си заседание на 13 април, стана ясно в сряда.

Върбанов ще бъде изслушан по негово желание, уточни председателят на комисията Георги Юруков.

Членовете ѝ ще поискат от Народното събрание срокът ѝ да бъде удължен с един месец – до края на май – заради огромния обем от информация, с която трябва да се запознаят народните представители. Депутатите са решили още, че няма да изискват от Софийския градски съд да им представи и съдебното дело, което е от 18 тома.

Според искането за свалянето на имунитета, отправено към Народното събрание от бившия главен прокурор Никола Филчев часове преди да свърши мандатът му, на Върбанов са повдигнати 6 обвинения за закононарушения по времето, когато е бил министър на земеделието и председател на управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” - в периода 01.03.1998 г. – 30.07.2001 г.

Пет от обвиненията са за престъпления по служба в особено големи размери по смисъла на Наказателния кодекс и едно за безстопанственост в особено големи размери, при което е ощетил държавата с над 37 млн. лв.

Както Mediapool вече писа, Венцислав Върбанов няма да се възползва от приетата преди дни поправка в конституцията, която дава право на народните представители сами да декларират отказ от имунитет, въпреки че текстът за изменение на основния закон беше предложен от БНС с единодушната подкрепа на цялата парламентарна група.

Промените в конституцията беше обнародвано в Държавен вестник в петък и вече е в сила след изтичането на законовия 3-дневен срок от публикуването.

Още по време на дискусията по промените в конституцията Върбанов коментираше, че не се страхува от сваляне на имунитета, тъй като е изкарал половината от мандата си в предишния парламент без имунитет.

Според източници на Mediapool сега обаче той настоявал пред управляващите да бъде оневинен в пленарната зала. Това е невъзможно, още повече че делото вече е в съдебна фаза, коментираха пред Mediapool депутати от БСП и НДСВ. Те изразиха мнението, че колегата им ще постъпи най-достойно, ако декларира отказ от имунитета си и спести време на колегите си от парламентарната комисия.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?