Върховната прокуратура проверява пътуванията на Абрашев до Турция

Върховната касационна прокуратура (ВПК) е образувала преписка по скандалния случай с художествената галерия за чуждестранно изкуство и предложението на турската фирма да я превърне в "художествен" хотел.

В понеделник в Министерски съвет е получено писмо от върховната прокуратура, в което са изискани документи за всички пътувания до Турция на министъра на културата Божидар Абрашев за периода от юни до септември 2003 г., съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.

Проверката, осъществявана по случая в Министерския съвет, е спряна, а всички събрани документи са изискани от ВПК, допълни Цонев. По думите му, преписката е образувана на базата на публикации в пресата.

Цонев отказа да даде информация какво точно е установила до този момент проверката в правителството относно пътуването до Анталия на Божидар Абрашев и неговата съпруга миналото лято за сметка на турската фирма Ем Ен Джи холдинг.

На въпрос дали премиерът ще отстрани министър Абрашев до приключване на проверката, правителственият говорител отговори: "Няма защо министър-председателят да отстранява министър Абрашев, ВПК е тази, която може да инициира подобна процедура за отстраняване от длъжност на министъра, но само ако бъде образувано предварително производство. Такова следствие все още няма, има образувана преписка".

Споделяне

Още от България