Върховният съд даде зелена светлина на забраната за влизане в САЩ на граждани от шест държави

Върховният съд даде зелена светлина на забраната за влизане в САЩ на граждани от шест държави

Върховният съд на САЩ разреши на правителството на президента Доналд Тръмп да прилага напълно забраната за влизане в страната на гражданите на шест държави с преобладаващо мюсюлманско население, съобщи БТА във вторник. По този начин заповедта на Тръмп ще влезе изцяло в сила, въпреки че срещу нея са заведени дела в редица съдилища в страната.

Забраната се отнася за гражданите на Чад, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.

Върховният съд на САЩ взе своето решение със 7 гласа "за" и 2 "против". Срещу забраната гласуваха либералните съдийки Рут Бейдър Гинсбърг и Соня Сотомайор. Така магистратите отмениха две съдебни постановления на по-ниска инстанция, които позволяваха хора от шестте страни с роднини в САЩ да влизат в страната. Така забраната бе частично блокирана, докато бъдат разгледани жалбите срещу нея.

Забраната, която ще предстои да влезе в сила, е третата версия на заповедта, която Тръмп се опита да прокара седмица след встъпването си в длъжност през януари, отбелязва Ройтерс. Тя обаче бе блокирана от федерални съдилища и през март той издаде втора, ревизирана заповед. Тя изтече през септември след дълги съдебни борби и Тръмп издаде третата заповед по-късно същия месец.

Мярката се отнася също за гражданите на Северна Корея и някои представители на венецуелските власти. Съдилища на по-ниска инстанция обаче вече дадоха зелена светлина тези разпоредби да влязат в сила. В по-ранна версия на заповедта фигурираше и Ирак, но впоследствие страната, която е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток, бе извадена от черния списък. Судан фигурираше в първите две заповеди, но не попадна в третата, след като Тръмп отмени американски санкции срещу страната заради напредъка ѝ в борбата срещу тероризма и в областта на човешките права.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?