Върховният съд на Румъния отмени съдебния контрол на Лаура Кьовеши

Висшият съвет на магистратурата твърди, че европейски представители оказват натиск

Върховният съд на Румъния отмени съдебния контрол на Лаура Кьовеши

Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши съобщи, че Върховният касационен съд е приел обжалването ѝ и е отменил всички мерки за неотклонение, които ѝ бяха наложени в рамките на дело, образувано срещу нея от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система, съобщава Аджерпрес.

"Прие се контестацията, която формулирах, и се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол", заяви Кьовеши пред журналисти след съдебнотоо заседание. Тя посочи, че са отменени всички наложени ѝ мерки в рамките на съдебния контрол.

"Сега мога да напускам страната, отменен е съдебният контрол, отменени са всички мерки", посочи тя.

Освен да напуска страната, Кьовеши имаше и забрана да говори пред медиите за делото, по което е разследвана. Също така ѝ беше забранено да упражнява дейност като прокурор в рамките на Главната прокуратура, напомня Аджерпрес.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Същевременно съдийската секция в рамките на Висшия съвет на магистратурата заяви, че има натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглежда обжалването на Лаура Кодруца Кьовеши срещу наложения ѝ съдебен контрол.

В писмо, публикувано на сайта на Висшия съвет на магистратурата, се посочва, че "съгласно компетенциите, определени от договорите на ЕС, независимостта на правосъдието се гарантира съгласно конституционните механизми на страните членки, а в посочения случай се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния".

В текста се отбелязва, че изявленията и действията на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстат и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху националния съдия, натоварен да реши случая - "намеса, водеща до подкопаване на независимостта на правосъдието".

Кьовеши, която в момента е кандидат за главен прокурор на ЕС, е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване.

Делото се отнася до екстрадирането от Индонезия в Румъния на бившия директор на рухналата финансова пирамида Николае Попа през 2011 г. и е по сигнал на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като срещу него бяха заведени няколко дела за корупция.

Редица европейски официални представители изразиха подкрепата си към Кьовеши и призоваха тя да бъде оставена свободно да участва в избора на европейски главен прокурор.

В сряда зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди, че "до дни" ЕК ще предприеме действия срещу Румъния, ако правителството ѝ приеме укази, чрез които се предоставя имунитет на обвинени за корупция политици и висши държавни служители.

Той настоя още румънският кандидат за европейски главен прокурор да бъде оставена да участва спокойно в състезанието, в което бе предпочетена от Европейския парламент. Имал съм възможност в продължение на години да работя с Кьовеши, тя е много качествен юрист, поздравявам я за смелостта, каза Тимерманс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа