Върховният съд на САЩ не прие, че бракът е съюз между мъж и жена

Върховният съд на САЩ обяви за невалиден закона за защита на брака, в който бракът се дефинира като съюз между един мъж и една жена. Становището на съда е голяма победа за застъпниците на еднополовите бракове, предаде Франс прес.

Законът от 1996 г. "е противоконституционен, защото представлява лишаване на физически лица от правото на свобода, защитено в Петата поправка", отсъди Върховният съд, с което подкрепи позицията на правителството на Обама.

Това решение позволява на еднополовите двойки, които са сключили законен брак в 12 американски щата и във федералната столица Вашингтон, да имат достъп до същите федерални придобивки като хетеросексуалните двойки.

Хомосексуалната вдовица Едит Уиндзър от Ню Йорк, подкрепена от администрацията на Обама, искаше федералният Закон за защита на брака да бъде анулиран, защото е дискриминационен.

С решението, взето с 5 на 4 гласа, Върховният съд прецени, че законът не може да съществува, при положение, че неговите принципи нарушават конституционната разпоредба за защита на равенството от страна на федералното правителство.

Решението бе прочетено от съдия Антъни Кенеди, номиниран от републикански президент, който в този случай гласува заедно с четиримата си прогресивни колеги, отбелязва Франс прес.

Председателят на съда Джон Робъртс и другите му трима консервативни колеги гласуваха против.

Споделяне

Още от Свят