Върховният съд потвърди пускането на Асандж под гаранция

Върховният съд на Лондон освободи в четвъртък под гаранция основателят на Уикилийкс Джулиън Асандж, потвърждавайки решението на по-нисшата съдебна инстанция, съобщиха световните агенции.

39-годишният Асандж се предаде на властите в Лондон миналата седмица, след като шведски прокурор издаде заповед за ареста му. Той е заподозрян в сексуални престъпления, които отрича. Във вторник съдът в Уестминстър постанови, че Асандж, който се бори да не бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуално престъпление срещу две доброволки на Уикилийкс, може да бъде освободен под гаранция от 200 000 лири и при спазване на редица строги условия.

Прокурорите обжалваха решението пред Върховния съд с мотива, че Асандж може да избяга лесно от страната. Така или иначе върховният магистрат Дънкан Аунсли отсъди, че 39-годишният австралиец може да бъде пуснат под гаранция от 200 000 лири и направи леки промени в останалите условия по освобождаването му.

Преди това адвокатът на Асандж Марк Стивънс обяви, че необходимите 200 000 британски лири за плащането на гаранцията би трябвало да бъдат осигурени още днес от поддръжници на Асандж.

По този начин до следващото съдебно слушане по възможното му екстрадиране в Швеция, насрочено за 11 януари, Асандж ще бъде на свобода, но придвижването му ще бъде значително ограничено. Той ще трябва да предаде паспорта си на властите, да живее на адреса в графство Съфолк, който е декларирал в съда, и да носи по всяко време електронна гривна, издаваща местонахождението му.

Асандж и неговите адвокати изразиха междувременно опасения, че американски прокурори може би се готвят да го обвинят в шпионаж заради хилядите секретни дипломатически грами на САЩ, които Уикилийкс публикува.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?