Върнаха в София виновните за индицента с редник Ламбева от контингента в Ирак

Тримата военни, които имат отношение към прострелването на редник Павлина Ламбева от българския контингент в Ирак, вече са върнати обратно в страната, съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров.

Той уточни, че отзованите военни са пристигнали в София със специален самолет в 7.32 ч. тази сутрин.

Проверка, разпоредена от началника на Генералния щаб ген.Никола Колев, установи виновните за инцидента с редник Ламбева, която бе простреляна на 22 август т.г. при невнимателно боравене с оръжие.

По думите на Свинаров днес, тримата бойци са отзовани заради провинения, несъвместими с продължаване изпълнението на задълженията им в контингента. Вероятно във вторник на тримата ще бъдат определени и съответните наказания.

Българският контингент в Ирак вече е попълнен, добави Свинаров и уточни, че самолетът, докарал от Кербала тримата отзовани бойци, е закарал в Ирак новото попълнение. В Ирак вече са 475 български военнослужещи вместо досегашните 470, съобщи министърът.

Той добави, че в момента се водят разговори за настаняването на контингента, който в момента е на палатков лагер, тъй като е трябвало да освободи двете училищни сгради, в които се е помещавал, заради започване на учебната година.

Днес министърът на отбраната връчи награден знак за вярна служба под знамената първа степен на държавния секретар за отбраната на Португалия Енрике Фрейташ.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: