Варненският съд задържа туркменски опозиционер по искане на Интерпол

Варненският съд задържа туркменски опозиционер по искане на Интерпол
Варненският окръжен съд задържа за 40 дни руския гражданин от туркменски произход Аннадурди Хаджиев, като се позова на Закона за европейската заповед за задържане и арест, съобщиха от съда. Магистратите прецениха, че са представени всички документи, визирани в закона.

Арестът е по искане на туркменските власти, които са се обърнали към Интерпол, защото, според тях, като зам.-председател на централната банка на републиката Хаджиев е присвоил преди 10 години над 41 млн. долара.

Хаджиев е един от лидерите на опозиционната партия Ватан, която заедно с останалите опозиционни партии е подложена на гонения от авторитарния режим в Туркменистан.

Съдебните власти на Туркменистан са отправили чрез ВКП молба за временното задържане на Хаджиев, докато бъде изготвено официално искане за екстрадицията му.

Това не е първото искане за екстрадирането на Хаджиев, който живее от години във Варна заедно със съпругата си и има документи на руски гражданин. Той има разрешение за постоянно пребиваване в страната ни. Преди 5 години Варненският окръжен съд отказа на два пъти да екстрадира Хаджиев, след като прецени, че той може да бъде преследван и репресиран по политически причини в Туркменистан.

Ако сега официалните власти на държавата изпратят молба за екстрадиция, съдът ще преценява мотивите за искането и дали има отново опасност от политически репресии срещу бившия банкер.

Ако до 40 дни не постъпи искане за екстрадицията на Аннадурди Хаджиев,  Варненската окръжна прокуратура може сама да отмени временната мярка за неотклонение.

Ако бъде обжалвано, сегашното определение на Окръжния съд ще се гледа от Апелативния съд на 27 февруари.

Хаджиев бе на два пъти арестуван във Варна – през 2002 и 2003 г. по искане на Туркменистан, но и двата пъти българските власти отказваха екстрадицията му поради съмнения, че в страната си той ще бъде подложен на политически репресии.

Заради престоя си в ареста и опитите за екстрадиция Хаджиев осъди на две инстанции българската държава.

През 2005 г. директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров обяви, че службата му съвместно с руски служби е пресякло съмнителна операция за 500 хиляди долара от сметки на Хаджиев в Райфайзенбанк – клон Варна. Тогава самият Хаджиев обясни, че е искал да прехвърли парите в Дубай и че е набеден в пране на пари. Преди една година неизвестни подпалиха джипа на туркменеца, паркиран в центъра на Варна.

За Хаджиев се застъпи преди два дни узбекският опозиционен сайт Фергана.ру, една от малкото свободни медии в Средна Азия, която дава трибуна на опозицията в средноазиатските републики с авторитарни режими Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. При предишните искания за екстрадиция пред българския съд се е застъпила и неправителствената организация “Хюмън Райтс Уоч” с мотива, че ако бъде екстрадиран, хаджиев със сигурност ще бъде подложен на репресии в Туркменистан.

Споделяне

Още от България