ВАС потвърди избора на общински съветници в Стара Загора

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Старозагорския окръжен съд, който касира избора на общински съветници. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от ВАС.

Висшите магистрати са приели за основателна жалбата на общинската избирателна комисия срещу касирането на резултатите. За да се отмени изборния резултат, трябва да има нарушения, които опорочават волята на избирателите. В случая, след корекция на неправилно въведени резултати от две секционни комисии, още пред старозагорския съд е установено, че това не променя разпределението на мандатите между политическите сили.

ВАС отхвърля и становището на окръжния съд, че заради нарушения при съхраняването на изборните книжа не може да се провери корекцията и затова изборният резултат за общински съветници е недействителен. Нарушенията по съхраняването на недействителните бюлетини не могат да доведат до недействителност на резултата, при наличието на неоспорени секционни протоколи, подписани без забележки и особени мнения от членовете на секционните избирателни комисии, е мотивът на висшите магистрати.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?