Вашингтон и Москва едновременно отрекоха за "тайната" среща между Тръмп и Путин

Вашингтон и Москва едновременно отрекоха за "тайната" среща между Тръмп и Путин

Говорители на Белия дом и Кремъл почти едновременно опровергаха информациите в медиите, че президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са провели "тайна" среща по време на събирането на върха на Г-20 в Хамбург.

"На вечерята присъстваха над 40 души, и освен самите политици се допускаше само по един преводач (на всеки лидер). Да се опиташ да организираш някаква "частна среща", когато в помещението има над 40 души – това звучи малко смешно", заяви зам.-говорителят на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ТАСС.

По думите ѝ беседата е "продължила определено по-малко от час", но никой "не е ходил след Тръмп със секундомер". 

"Пресата бе обзета от антируска треска и всички се опитват да измислят някаква несъответстваща на действителността история. Имаше официална вечеря, която бе широко огласена в графика на президента, както и в официалния график на самия съмит на Г-20. Беше обявено, че президентът ще бъде на него и че първата дама ще бъде с него", добави Сандърс.

Междувременно прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков коментира, че "употребата на такъв термин, като "тайна" или "секретна" среща, предизвиква абсолютно удивление и неразбиране".

"Имаше официално съгласувана по дипломатически канали двустранна среща, а после в кулоарите те неведнъж разменяха мнения и фрази. Нямаше никакви тайни и секретни срещи. Да се твърди това е абсолютно абсурдно", каза Песков пред руския телевизионен Първи канал.

Според него подобни твърдения в американските медии говорят за това, че в политическата върхушка в САЩ се запазва нездравото отношение към Русия, което самият Тръмп характеризира като "руска треска".

"Да се представи това като среща, която може да бъде скрита от някого, е проява на същата тази шизофрения", заключи Песков, цитирайки определение, използвано от президента Владимир Путин. 

Споделяне

Още от Свят