"Вашингтон пост": Тилърсън като че ли подари на Пекин дипломатическа победа

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, сн: ЕПА/БГНЕС

Докато началникът му сипеше критики към Китай в Туитър, новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън опитваше да изгради конструктивни и ориентирани към постигане на резултати отношения с ръководството в Пекин, пише в. "Вашингтон пост".

И въпреки че предупрежденията му за евентуални военни действия заради Северна Корея предизвикаха гняв в Китай, Тилърсън беше топло посрещнат от президента Си Цзинпин. Но според някои критици той се е поклонил твърде ниско и е подарил на Китай дипломатическа победа, както се изразяват китайски медии, цитирани от "Вашингтон пост".

След като се срещна в събота с китайския външен министър Ван И, Тилърсън изрече на всеослушание някои често използвани от властите в Пекин изрази, включително за избягването на конфликт и конфронтация, за нуждата да изгради взаимно уважение и сътрудничество, от което и двете страни да извличат изгода.

Изразът "взаимно уважение" е ключов, защото според Пекин той значи, че всяка страна трябва да уважава "основните интереси" на другата. С други думи САЩ трябва да стоят настрана от въпроси като Тайван, Тибет и Хонконг и изобщо от всичко, което Китайската комунистическа партия смята за проблем от ключово значение за националната сигурност. Изглежда все в по-голяма степен това включва китайските териториални претенции в Южнокитайско море, допълва американското издание.

Няколко експерти по китайска външна политика нарекоха казаното от Тилърсън "много позитивно" и в унисон с разбиране, което Пекин отдавна защитава - за т.нар. от него "нов модел на отношенията между големите сили", който поставя двете държави кажи-речи на равни позиции. Според Бони Глейсър, старши съветник за Азия в Центъра за стратегически и международни изследвания, САЩ трябва да използват собствената си терминология, когато говорят за двустранни отношения, а не да заимстват от китайската.

Това ще се окаже грешка, защото Пекин не дава признаци, че приема американските "основни интереси" като съюзите на САЩ с азиатски държави, допълва Глейсър.

В същото време Тръмп, който в предизборната кампания описваше Китай като заплаха за сигурността и като крадец на работни места на американци, в петък разкритикува в "Туитър" Пекин, че не помага за налагане на ограничения на севернокорейската ядрена програма, пише "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Свят