"Вашингтон пост": Тръмп се намесил и в търговските отношения на САЩ с Украйна

"Вашингтон пост": Тръмп се намесил и в търговските отношения на САЩ с Украйна

Службата на американския представител за търговията това лято се е отказала да препоръча на Белия дом да поднови част от преференциално търговско споразумение с Украйна под натиска на съветник на президента Тръмп, пише в. "Вашингтон пост".

Демократите започнаха процедура по импийчмънт по подозрение, че е злоупотребил със служебното си положение с оказване на натиск над украинските власти, за да разследват политическия му съперник Джо Байдън.

Демократите подозират Тръмп, че е поставил това разследване като условие да отпусне на Украйна военна помощ за близо 400 милиона долара.

Според "Вашингтон пост" в сделката са били включени и преференциални условия за търговия с Киев.

Вестникът пише, че бившият съветник на Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън е убедил американския представител за търговията Робърт Лайтхайзър да не препоръчва на Белия дом подновяването на привилегии в търговския обмен на Украйна със САЩ. Украйна е ползвала преференции, при които е била освободени от мита.

Болтън казал през август на Лайтхайзър, че президентът Тръмп ще се противопостави на всякаква инициатива в полза на Украйна, твърди "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Свят