Вашингтон ще призове страните от Г-8 да облекчат дълговете на Ирак

На предстоящата в неделя среща на върха на Г-8 във френския курорт Евиан САЩ ще привоват за намаляване на дълговете на Ирак, без обаче да дадат подробности по финансовите нужди за възстановяването на страната, предаде Ройтерс.

"Намаляването на дълга е всичко, за което можем да помолим, тъй като още не сме в позиция да помогнем на Ирак да обясни от какво точно има нужда", каза американски официален представител, пожелал да остане анонимен.

Той добави, че Вашингтон все още се опитва да получи твърда информация по различни въпроси, сред които и за реалната дългова позиция на страната.

Досега САЩ са обещали 2,5 милиарда долара първоначална помощ за Ирак, което е най-голямата сума, определена за една страна в рамките на една година, след Плана Маршал, който помогна за възстановяването на Европа след Втората световна война.

За сравнение през последните две финансови години общата помощ на САЩ за Афганистан възлиза на 780 милиона долара. По експертни оценки дълговете на Ирак - главница и лихви, възлизат на около 120-130 милиарда долара.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?