Вашингтон сключи сделки за милиарди долари с Виетнам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обсъди въпроси на търговията с премиера на Виентам Нгуен Суан Фук по време на среща в Белия дом и приветства подписването на бизнес сделки на стойност милиарди долари и работните места, които те ще донесат, предаде Ройтерс.

Дженеръл електрик (General Electric) съобщи, че е подписала с Виетнам сделки на стойност 5,58 милиарда долара за производство на енергия, самолетни двигатели и услуги.

Премиерът на Виетнам заяви по-рано, че по време на посещението в САЩ ще подпише сделки за американски стоки и услуги на стойност от 15 до 17 милиарда долара.

Комунистически Виетнам се превърна от върл противник на САЩ през Студената война във важен партньор в азиатско-тихоокеанския район, където и двете страни споделят тревогата от нарастващата сила на Китай, отбелязва Ройтерс.

Макар Ханой и Вашингтон да засилиха сътрудничеството в сферата на сигурността през последните години, търговията се превърна в потенциален проблем, тъй като дефицитът постоянно се увеличава в полза на Виетнам, достигайки миналата година 32 милиарда долара от седем милиарда долара десетилетие по-рано.

Вашингтон също така търси подкрепа, за да принуди Северна Корея да се откаже от своите ядрени и ракетни изпитания. Ханой заяви, че споделя тревогата от действията на Пхенян.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?