Вашингтон сключи сделки за милиарди долари с Виетнам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обсъди въпроси на търговията с премиера на Виентам Нгуен Суан Фук по време на среща в Белия дом и приветства подписването на бизнес сделки на стойност милиарди долари и работните места, които те ще донесат, предаде Ройтерс.

Дженеръл електрик (General Electric) съобщи, че е подписала с Виетнам сделки на стойност 5,58 милиарда долара за производство на енергия, самолетни двигатели и услуги.

Премиерът на Виетнам заяви по-рано, че по време на посещението в САЩ ще подпише сделки за американски стоки и услуги на стойност от 15 до 17 милиарда долара.

Комунистически Виетнам се превърна от върл противник на САЩ през Студената война във важен партньор в азиатско-тихоокеанския район, където и двете страни споделят тревогата от нарастващата сила на Китай, отбелязва Ройтерс.

Макар Ханой и Вашингтон да засилиха сътрудничеството в сферата на сигурността през последните години, търговията се превърна в потенциален проблем, тъй като дефицитът постоянно се увеличава в полза на Виетнам, достигайки миналата година 32 милиарда долара от седем милиарда долара десетилетие по-рано.

Вашингтон също така търси подкрепа, за да принуди Северна Корея да се откаже от своите ядрени и ракетни изпитания. Ханой заяви, че споделя тревогата от действията на Пхенян.

Споделяне
Още от Свят

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?