Ватикана потвърди забраната за хомосексуалисти да стават свещеници

Ватикана потвърди забраната за хомосексуалисти да стават свещеници

Ватикана публикува дългоочакваните ръководни инструкции, които потвърждават, че активни хомосексуалисти и “поддръжници на гей – културата” не могат да станат свещеници.

Документът третира хомосексуализма като “тенденция”, а не като ориентация, и казва, че онези, които са я превъзмогнали, могат да започнат обучение за ръкополагане в свещенически сан.

Документът, наречен “Инструкция”, беше официално разпространен във вторник, седмица след като близката до Ватикана италианска религиозна новинарска агенция Адиса публикува на сайта си неофициално копие.

Инструкцията предизвика дебат както в църквата, така и в обществото. Консерваторите виждат в нея ключова стъпка за реформиране на свещеничеството, докато либералите се тревожат, че това може да накара свещениците, които са гейове, да преминат към нелегална дейност или пък да предизвика недостиг на свещеници в САЩ.

Междувременно гей -групи казаха, че църквата използва хомосексуалистите като жертвени агнета за вътрешните скандали, свързани със сексуален тормоз, предаде Ройтерс.

При разясняване на позицията, офисът на Ватикана, който се занимава с просветата в Католическата църква, направи разграничение между дълбоко вкоренените хомосексуални тенденции и т.нар. “проява на преходен проблем.”

“Църквата, която дълбоко уважава въпросните личности, не може да приеме за обучение в семинарии или в светите ордени онези, които практикуват хомосексуализъм, които демонстрират дълбоко вкоренени хомосексуални тенденции или подкрепят т.нар. гей култура”, се казва в документа, цитиран от Адиста.

В документа обаче се посочва, че когато хомосексуалните тенденции са само израз на преходен проблем, те трябва да бъдат ясно превъзмогнати най-малко три години преди ръкополагане в сан, който според каноните на католицизма е на крачка от свещеническия.

Документът, състоящ се от 21 параграфа,  инструктира епископите и ректорите на семинарии как да се справят с потенциалните хомосексуалисти сред свещениците, навлизащи в църквата. Той обаче не посочва как да се превъзмогне “преходния проблем” или как потенциалният свещеник може да предложи доказателство, че вече не попада в споменатата тенденция.

Католическата църква поддържа последователна политика срещу хомосексуалните свещеници, като още през 1961 г. е издала документ, според който хомосексуалистите не могат да стават свещеници.

През последните години обаче Ватикана се видя принуден да актуализира инструкциите, отчасти в резултат на скандалите за сексуален тормоз, които разтърсиха църквата в САЩ.

Големият скандал, избухнал през 2002 г., е свързан с тормоз на свещеници върху непълнолетни момчета.

Адресирайки една от най-чувствителните теми за Римокатолическата църква, документът не се отнася за лица, които вече са свещеници, а само за онези, които постъпват в семинарии да се подготвят за свещеници.

Новият документ подчертава, че църковното учение разглежда актовете на хомосексуалност като “смъртен грях”, дълбоко неморален и противоречащ на естествения закон. “Ето защо те не бива да бъдат приемани в никакъв случай”, се посочва в документа.

Експерти по католическия канон отбелязват, че Инструкцията не е издадена в in forma specifica, което означава, че папата не е вложил в нея своя духовнически авторитет.

Това означава, че има възможност за допълнителна интерпретация или ревизия на документа за в бъдеще.

Последната Инструкция е резултат от прегледа, разпореден от починалия папа Йоан Павел Втори след скандала в САЩ, в който няколко свещеници бяха обвинени за сексуален тормоз върху тийнейджъри.

Споделяне

Още от Свят