Вътрешната комисия гласува законова поправка "про -Чорни"

Вътрешната парламентарна комисия гласува на първо четене в сряда поправка в Закона за чужденците, която намалява максималния срок на ограничителната мярка за допускане в страната от десет на пет години. Предложението, внесено от правителството, не бе подкрепено от опозиционните депутати.

Според бившия шеф на контраразузнаването и депутат от ДСБ Атанас Атанасов поправката "на практика веднага решава няколко казуса, доста скандални, включително и Майкъл Чорни".

Народният представител обясни, че има хора с наложени ограничителни мерки, които са в сила вече над пет години и сегашната поправка на практика отваря отново границата за връщането им в страната.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) обаче заяви, че промените в Закона за чужденците са напълно съобразени с европейска директива, която е буквално цитирана в предложения от кабинета вариант. "Според мен това е достатъчно за отпадане на съмнението, че този закон е в интерес на трети лица”, заключи Спасов.

Руският бизнесмен Майкъл Чорни бе изгонен от България като заплаха за националната сигурност именно от Атанас Атанасов. След това съдът отмени ограничителните мерки срещу Чорни, но под натиска на западни партньори последва нова заповед, издадена през октомври 2003 г. от наследника на Атанасов в тогавашната Национална служба "Сигурност" (НСС) Иван Чобанов.

Чорни атакува и нея по съдебен ред, но тричленен състав на административното отделение на Софийския градски съд прие, че спорът не подлежи на разглеждане по съдебен ред и прекрати делото. Така от 2003 г. тече нова десетгодишна забрана Чорни да посещава България.

Ако парламентът съкрати срока двойно, забраната вече е изтекла.

"След като миналата година адвокатът на Майкъл Чорни - Тодор Батков бе награден с най-високия орден и му бяха дадени декари земя около Бургас за строителство, сега дойде време преди изборите да се даде възможност на Майкъл Чорни да се върне в България”, коментира още Атанасов.

Освен това Атанасов смята, че в предложението на МС има противоречие, защото според друг текст може да се определя по-дълъг срок от петгодишната забрана при определени обстоятелства.

"На практика, съгласно законодателството у нас, когато последват закони с различна сила, винаги се прилагат по-благоприятната. В момента, в който се приложи този текст, забраните отпадат, а за да може да се удължи за някой забраната за повече от пет години, трябва да се издават нови заповеди”, допълни Атанасов.

Минчо Спасов обаче не смята, че има противоречиви текстове.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?