Вътрешната комисия разпореди да се измислят мерки срещу измамите на обменните бюра

Експертна работна група ще подготвя законодателни промени срещу зачестилите измами при обмяната на валута в чейнджбюрата. Това стана ясно след свикано от председателя на вътрешната парламентарна комисия Владимир Сончев работно съвещание с представители на прокуратурата, Главна данъчна дирекция, Агенцията за финансово разузнаване, финансовото министерство и БНБ.

Ще се обмислят промени в наредбата за валутните бюра на финансовото министерство и във валутния закон. След срещата Дончев допълни, че сегашната наредба трябва да се прилагана още по-ефективно.

Градовете, в които проблемът стои най-сериозно, са София и тези по Южното Черноморие и най-вече Бургас, посочи Наско Рафайлов от вътрешната комисия.

На срещата пловдивската прокуратура се похвалила, че благодарение на доброто си взаимодействие с местната данъчна администрация и МВР, вече са затворени и трите вериги чейнджбюра, които са извършвали измами, а две от тях подали и молби за прекратяване на дейността си.

По думите на апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов, завършени са и ще бъдат внесени обвинителни актове по 16 дознания срещу касиери и служители на обменни бюра, вършили документни измами.

Димов предложи на таблата, на които валутните бюра обявяват обменните си курсове, към графите "продава" и "купува" да се прибави и трета - "курсова разлика". По думите му, така некоректните бюра, които в момента лъжат в цифрите при курс продава, ще бъдат принудени да вписват неверна стойност като курсова разлика, за да не плашат клиентите. Това обаче ще улесни прокурорите по-лесно да повдигат обвинения за измами.

Споделяне

Още от Бизнес