Вътрешният министър получил “смъртна” заплаха от пиян поп

Вътрешният министър получил “смъртна” заплаха от пиян поп

Подпийнал свещеник от Златоград е лицето, отправило “смъртна заплаха” по телефона срещу вътрешния министър Румен Петков. Това съобщиха от ведомството във вторник следобед, след като часове наред отказваха всякакъв коментар на тиражираната неофициална информация за отправена заплаха.

Според първоначалните твърдения, “изтекли” към медиите, представил за свещеник казал, че "Румен Петков ще съжалява, че се е родил, ако не го приеме на разговор" и добавил, че ще го застреля.

По време на посещение в Светия синод, репортери го запитаха министъра имало ли е заплахи срещу него. Той отговори, че този разговор не е много подходящ да се провежда пред светата обител.

Вечерта все пак стана ясно, че автор на заканите е отец Емил Лилов от Златоград.  Според МВР той бил в нетрезво състояние, когато се обадил по телефона и настоял да говори с Румен Петков, като заплашил, че в противен случай вътрешният министър ще съжалява цял живот.

През юли 2004 г. Лилов отправил телефонни заплахи на номера на оператор в МТел, обаждайки се от името на Ал Каида с предупреждение, че много хора ще умрат.  За телефонен тероризъм в пияно състояние тогава бил глобен 500 лв. По време на Страстната седмица през 2004 г. свещеникът прекарал нощ в ареста, след като се опитал да анатемоса, отново под влияние на алкохола, служители от РПУ - Златоград.

Междувременно стана известно, че Румен Петков се е отказал от планираното посещение в Брюксел. След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник бе съобщено, че на следващия ден Петков ще дава разяснения пред парламента по случая с депутата Павел Чернев, а няма да провежда заключителни консултации с Европейската комисия по критичната глава “Правосъдие и вътрешни работи”.

Двудневното посещение на министъра в Брюксел по-рано бе обявено официално от пресцентъра на МВР.

Източници на Mediapool обясниха, че още през миналата седмица е станало ясно, че няма необходимост от посещение на министъра, тъй като срещите ще бъдат на друго ниво, между експерти, а не между министри. Според запознати това може да означава, че на Румен Петков са отказани срещи на достатъчно високо ниво.

Преди седмица Петков изрази несъгласие с критичните оценки на евроекспертите за работата на ведомството му и обяви, че в междинния им доклад от февруари имало пълни импровизации.

Външно министерство съобщи във вторник, че министърът по европейските въпроси Меглена Кунева ще ръководи българската делегация в Брюксел, която ще участва в консултации на високо равнище с Европейската комисия (ЕК) по подготовката на мониторинговия доклад за България. Представителите на ЕК ще бъдат ръководени от генералния директор на генерална дирекция "Разширяване"  Майкъл Лий.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?