Вацлав Клаус уволни министъра на отбраната седмица след назначаването му

Каролина Пик

Президентът на Чехия Вацлав Клаус уволни министъра на отбраната Каролина Пик само седмица, след като тя зае поста, съобщиха световните агенции.

Пик бе назначена за министър на отбраната на 12 декември. Веднага след това тя освободи редица високопоставени служители на министерството, което е в центъра на редица разследвания за корупция.

Премиерът Петр Нечас настоя Пик да бъде уволнена от поста министър на отбраната. Тя ще остане вицепремиер в дясноцентристкия кабинет.

Миналата седмица Клаус открито разкритикува кандидатурата на 37-годишната Пик, тъй като била прекалено млада да оглави министерството на отбраната на Чехия, която е член на НАТО от 1999 г.

"Не мога да си представя, че Каролина Пик ще стане за един ден специалист по армията. Мъжете в армията няма да приемат тази девойка", заяви тогава президентът. Веднага след встъпването си в длъжност Пик уволни редица високопоставени служители на министерството, сред които и първият заместник Властимил Пицек, бивш началник на ГЩ на чешката армия.

Решението на Пик, което беше остро критикувано от медиите, предизвика сътресения в дясноцентристкия кабинет на Нечас. "Мисля, че ставаме свидетели на нова правителствена криза", коментира заместник-председателската на либерал-демократите Дагмар Навратилова.

Пик замени на поста Александър Вондра, който подаде оставка, след като загуби сенаторското си място на изборите, спечелени от социалдемократическата опозиция.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?