Ваучери за туризъм до 2 години вместо връщане на парите предлага Ангелкова

15-те млн. лева за реклама на летния туризъм се пренасочват

Ваучери за туризъм до 2 години вместо връщане на парите предлага Ангелкова

Туроператорите да издават ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца, вместо да връщат парите на клиентите. Това предвиждат промени в Закона за туризма, които предлага ресорното министерство, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм.

Ваучерите до 24 месеца за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента, обясни Ангелкова.

Тя предлага още докато трае извънредното положение, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа. В противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират, каза Ангелкова.

Предлагаме още и отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия, допълни тя.

Така Ангелкова отговори на призива на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) ресорното министерство да излезе с ясна позиция по повод извънредната ситуация свързана с разпространението на коронавируса и затварянето на хотели, ресторанти и граници.

България обяви извънредно положение от 13 март до 13 април заради световната пандемия. На 17 март министърът на туризма издаде и заповед за спиране на всякакъв вид туризъм.

АБТТА: Не връщане на парите, а презаверка на ваканциите

"С оглед лавината от непрекъсващи искания на потребителите за безотлагателно възстановяване на сумите по предплатени пътувания, българските туроператори предупреждават, че целият туроператорски сектор е изправен пред колапс и много фирми са застрашени от фалит буквално в следващите няколко дни", се казва в позицията на АБТТА.

От асоциацията посочват, че за последните три седмици са анулирани всички проекти и програми от предходния приблизително едногодишен период. Засегнати са всички сектори на българския туризъм - изходящ, входящ, вътрешен и събитиен. Клиентите се позовават на регулациите на текстове от Закона за туризма (чл. 88 и чл. 89) и изискват незабавно и 100% възстановяване на предплатените суми. Те не приемат аргумента, че тези суми в съответствие със спецификата на работа в туроператорския сектор вече се намират под разпореждане на съответните доставчици на туристически услуги и отхвърлят всякакви предложения за прехвърлянето им за бъдещи периоди, посочват от АБТТА.

"От българските туроператори се очаква не само да поемат, въз основа на сега действащите законови регулации, цялата финансова тежест на случващото се в сектор туризъм вследствие на глобалния катаклизъм, но и да го направят в условията на неизживяван досега личен и корпоративен шок по причина от световната пандемия, под стреса, предизвикан от неадекватни претенции на контрагенти - доставчици  и агресивното поведение на клиенти, потребители на туристически услуги", се посочва в позицията на АБТТА.

Асоциацията настоява "Министерство на туризма и Комисията за защита на потребителите да излязат с ясно и недвусмислено изявление, че в настоящите извънредни условия туроператорите имат право да предлагат на клиентите си ваучери за използване на заплатените суми в бъдещи периоди и да им предлагат да презаверят закупените ваканции за бъдещи периоди в срок  не по-рано 2021 година".

Пренасочват се 15-те млн. за реклама от летния туризъм

Пред парламентарната икономическа комисия министърът на туризма Николина Ангелкова и икономическият министър Емил Караниколов се обединиха около мнението, че секторите "туризъм", "хотелиерство" и "ресторантьорство" и веригите на доставки, които ги обслужват, ще бъдат сред най-засегнатите от ограниченията заради коронавируса.

Като цяло туризмът е в безпрецедентно тежка ситуация. Навсякъде са преустановени пътуванията, има спад на заявените полети, които обслужват България и другите страни, върви съкращаване на дестинации, на персонал на авиокомпаниите, каза Ангелкова.

Според анализи на Световната организация по туризъм, ако разпространението на заразата продължи повече от два - три месеца, се очаква една четвърт спад на международните пътувания, което ще доведе до същия спад на приходите от туризъм и на заетите, допълни тя.

В сектора у нас са заети повече от 290 000 души и предстоят сериозни съкращения на персонал във всяка една от сферите в бранша, каза Ангелкова.

Освен промените в Закона за туризма се предвижда пренасочване на 15-те млн. лева по механизма за насърчаване на летния туризъм, но не стана ясно от изказването на Ангелкова за какво точно ще отидат.

Тя съобщи, че ведомството разработва програма за кризисна рекламна стратегия. В момента пренастройваме стратегията за онлайн реклама, както и механизма за насърчаване на организирания туризъм, за да ги преструктурираме. Вярвам, че с обединени усили ще успеем да продължим напред, каза министърът на туризма.

"Много е странно и трудно да го изрека аз, но наистина апелирам да не се пътува.В непрекъсната връзка сме с туроператорите, но да се пътува на екскурзия в този момент е безотговорно. Към днешна дата има 73-ма туристи, които трябва да се приберат от чужбина... И на мен ми се ще да изрека, че искам всичко за туризма, но няма да е честно, защото той е хоризонтален сектор. С големите туроператори сме се договорили да се реагира месец за месец, за да няма отмяна на всички почивки", каза още Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма

По данни на системата ЕСТИ във вторник вместата за настаняване у нас са пренощували общо 2282 души, съобщи министърът на туризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?