Възходът на крайната десница разбърка картите в Испания

Сн. ЕПА/БГНЕС

Крайнодясната партия "Вокс", която помогна на десницата да отнеме властта от социалистите в испанската област Андалусия, вече разбърка политическия пейзаж в Испания, като вкара шепа депутати в регионалния парламент.

Представител на консервативната Народна партия беше утвърден вчера като премиер на Андалусия - областта с най-многобройно население, крепост на социалистите от 36 години - в коалиция с либералите от "Сиудаданос" и с гласовете на "Вокс".

В страна, където крайна десница почти не съществуваше след смъртта на диктатора Франко през 1975 г., "Вокс" предизвика през декември политическо сътресение, като получи 11 процента от гласовете и 12 от общо 109-те места в парламента на южната област.

Докато преговаряше с Народната партия за подкрепата си, предложенията на формацията се появяваха на първа страница в печата: край на автономията на областите, премахване на закона за сексисткото насилие, масово експулсиране на незаконни имигранти. . .

В постигнатото в крайна сметка споразумение не фигурират най-спорните предложения, но то включва подкрепата на партията за традиции като коридата и за насърчаването на "имиграция, която уважава западната култура на страната".

"Вокс" е основният печеливш от този пакт", казва за АФП историкът Шавие Казалс, специалист по крайната десница. "Те успяха да станат известни", а "постановката беше като при споразумение между равни", отбелязва той.

Политическите стратези вече разсъждават как да се редактира това споразумение между десните сили, за да се установи контрол над новите области и кметства след регионалните и общинските избори на 26 май, а дори и на национално равнище след следващите парламентарни избори.

"Разбира се че то може да бъде редактирано, при положение, че испанците ни дадат такива правомощия", увери в понеделник председателят на Народната партия Пабло Касадо. Той мечтае "да ръководи съюз от партии, които вярват в конституцията, свободния пазар, частната собственост, сигурността, нацията".

В допитване, публикувано в началото на януари, за "Вокс" на евентуални парламентарни избори са обявили намерение да гласуват 12,9 процента от запитаните. С повече от 40 места формацията би държала ключа към едно дясно мнозинство.

Какъвто и да е резултатът им, "те могат само да спечелят. Ако "Вокс" преминат от нула към нещо, вече ще са спечелили", казва Казалс.

Влизането в новините вероятно също ще им е от полза. В идните седмици се очаква да започне силно отразявано от медиите дело срещу каталунските сепаратисти, а вторият човек във "Вокс" е от страна на обвинението, подчертава директорът на института за проучване на общественото мнение "Метроскопия", Хосе Пабло Ферандис.

Останалите застрашени партии

Възходът има защо да безпокои политическите централи на двете големи партии - Народната и социалистическата, които дълго време си поделяха основната част от гласовете. От 2015 г. насам те са принудени да преговарят с радикалната лява формация "Подемос" и партията "Сиудаданос", която се представя като центристка.

С "Вокс" "имаме вече система от пет партии", които прехвърлят прага от 10 процента подкрепа в сондажите, констатира Ферандис.

Народната партия е особено застрашена след една ужасна година, в която беше осъдена в мегапроцес за корупция, изхвърлена от властта от социалиста Педро Санчес, а партия "Сиудаданос" постепенно отнемаше от подкрепата за нея в допитванията.

Предизвикателството пред тях е да правят двете неща едновременно: да изработят стратегия, която би предотвратила "изтичане" на техни избиратели както вдясно, така и към центъра", казва политоложката от университета в Сантяго де Компостела Кристина Арес.

Пабло Касадо се изказа за завой надясно, втвърдявайки риториката си. Според Арес това е рискована стратегия, "която облагодетелства най-дясната партия".

Но водачът на "Сиудаданос" Алберт Ривера се чувства некомфортно от идеята да се сдружи с крайна десница и оставя вратата открехната за съюзи със социалистите в други области в страната.

"Бъдещето на Испания не минава през споразумения, които поставят в конфронтация двете Испании", лявата и дясната, заяви в понеделник той пред международния печат.

Истината обаче е, че Педро Санчес може да е главният печеливш от призрака на коалиция, включваща крайната десница.

Неговото слабо правителство на малцинството би могло да получи подкрепата на каталунските сепаратисти, за да гласува бюджета за 2019 г. и така да избегне задължението да свика избори преди изтичане на мандата на парламента през юни 2020 г.

"Ясно е, че за каталунските сепаратисти това правителство е по-добро от едно дясно правителство", отбелязва Кристина Арес. 

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?