Възможна е криза с боклука в София след Нова година

Възможна е криза с боклука в София след Нова година

Ако Столична община не е готова с вариант за ново разширение на площадката за складиране на балираната смет в Кремиковци, може да се получи междинен кризисен период от седмица до десет дни след Нова година, през който няма да има къде да се складира боклукът. Това предупреди в понеделник зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

На 10 декември се изчерпва едната площадка за съхранение на столичния боклук в Кремиковци, другата – пак там, има още 9 дка, които обаче ще бъдат заети с пакетирани отпадъци до Нова година, сочат данните на Регионалната инспекция по околна среда и води-София от последната проверка на терените за съхранение на балите с боклука.

Предупреждението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за задаващата се коледна криза с боклука бе съпроводено с изразената “надежда” от страна на Георгиев, че “Столична община добре е разчела времето и има допълнителни площи за сметта”.

Във вторник Георгиев ще направи проверка на тази площадка, която ще се изчерпа след Нова година и чийто терен досега все се допълва със съседни площи. Според него този кризисен период може да се получи, ако Столична община не е подготвена с разширението на площадката и специалните настилки, които трябва се сложат за предпазване от инфилтрация.

Ако кметството в София не разшири терена, възможно е столичани отново да имат проблем с извозването на боклука, какъвто се получи дни след настъпването на 2005 г., когато жителите на Суходол блокираха пътя за сметището и градът остана няколко дни заринат с боклуци. В резултат на това тогавашният кмет Стефан Софиянски обеща затварянето на депото през октомври 2005 г. и се въведе технологията по балирането на сметта. Тя обаче доведе до настоящите проблеми на общината, която се след Нова година може да остане без терени за складиране на балите с отпадъци.

В момента на площадка край старопланинския град Своге се извършват геоложки и хидроложки изследвания, които трябва да приключат до три седмици. Едва тогава от МОСВ могат да дадат разрешение за нейното използване за временно съхранение на столичния боклук. Георгиев обаче не отбеляза какво може да се очаква ако изследванията покажат, че площадката в Своге не може да се използва за депо.

Този вариант бе предложен на държавата и на Столична община от кмета на Своге Емил Атанасов (ДПС).

Новият драматичен завой в драмата с балите става след възцарилия се в последните две седмици сравнително дипломатичен тон между Министерски съвет и “Московска” 33. Преди това обаче напрежението между кмета Бойко Борисов и премиера Сергей Станишев бе повече от явно. То бе нагнетявано предимно от неформалния лидер на ГЕРБ, който постоянно призоваваше държавата да намери решение на кризата с боклука.

След като Пловдив и Карлово се съгласиха да приемат 280 000 тона от сметта срещу 64 милиона лева държавно финансиране, Борисов обвини кабинета, че оскъпява сметта и взима от парите за София, за да ги раздавана на други общини.

Той обясни още, че СО няма 10 милиона лева, за да плати транспортирането на балите до двете населени места. И до този момент не е ясно дали Столична община ще започне да извозва балите до депата на Пловдив и Карлово, въпреки че общинският съвет взе решение за това.

В понеделник Чавдар Георгиев обясни, че ако София няма пари да плати за транспортирането на сметта, то “може да се помисли” как това да бъде платено от фиска.

Той обаче постави ударението върху това, че е “редно” именно общината да поемем този разход.

По думите на Чавдар Георгиев, ако се говори за ново депо за софийския регион, най-краткият възможен срок за определянето му е 4-5 месеца, тъй като трябва да се извършат процедури за ОВОС и да се издаде комплексно разрешително.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?