Възможна грипна ваканция от идната седмица

Възможна грипна ваканция от идната седмица

Има голяма вероятност за обявяване на грипна ваканция за училищата в цялата страна заради бързото увеличение на заболеваемостта. Това стана ясно в сряда след заседанието на правителството. Решението трябва да бъде взето до края на седмицата, когато се очаква заболелите от грип да достигнат 196 на 10 000 души, което е и достатъчно, за да се обяви епидемична обстановка. В момента статистиката показва, че 132 на 10 000 души са с грип или грипоподобни заболявания. Това са около 100 000 души в национален мащаб.

За София разпространението на грипа е под средното за страна. Грипна ваканция е обявена в 28 училища.

Междувременно стана ясно, че има пети смъртен случай от новия щам А(Н1N1). Починал е мъж на 27 години от Петрич, съобщи здравният министър Божидар Нанев. По думите му човекът е провеждал самолечение и е потърсил лекарска помощ едва на 10-ия ден след появата на симптомите.

Правителството отпусна допълнителни 12 милиона лева за закупуването на антивирусни препарати. В момента в болниците има около 130 000 дози от тези лекарства, а плановете са да се закупят още 600 000 дози. В търговската мрежа се очаква да постъпят около 60 000 дози в началото на следващата седмица. Причината за липсата на лекарства е, че производителите имат проблем със произвеждането на достатъчно количества, които да задоволят търсенето в световен мащаб.

В тази посока правителството прие и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които улесняват режима за внос на лекарства при епидемии и пандемии.

Божидар Нанев заяви, че в над 90% от случаите грипът протича леко или средно като не се налага хоспитализация на болните. Едва за около 2-3% от пациентите се налага лечението с антивирусни препарати.

След като е установено, че заедно със сезонния грип в страната широко разпространение има и т.нар. свински грип, са спрени и изследванията за установяване от какъв точно грип боледуват хората. Божидар Нанев заяви, че разпространението на грипа през тази година е сходно със статистиките от предишните две.

През 2008 година пикът на заболеваемостта е бил 180 на 100 000 души, а през 2007 година 332 на 10 000 души. Ежегодно от усложнения от грип умират между 2500 и 3000 души в България, сочи здравната статистика. При огромна част от тях тежкото протичане е заради съпътстващи заболявания или рискови фактори.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?