Вдигнатият акциз удря по-силно евтините цигари

Вдигнатият акциз удря по-силно евтините цигари

Компромисни промени в акцизите върху цигарите, които ще се отразят по-силно върху цените на евтините марки и по-слабо върху по-скъпия клас, прие парламентът в сряда. На второ четене бяха гласувани корекциите в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според тях, специфичната ставка в акциза за цигарите се увеличава от 6.50 лв., както е сега, на 37 лева за 1000 къса, а адвалорната (пропорционалната) ставка се намалява от 54% от продажната цена (както е сега) - на 35%.

Първоначалният проект на Министерството на финансите, който бе приет на първо четене, бе специфичната ставка да се увеличи на 14.5 лв. за хиляда къса, а пропорционалната да се запази.

Ако този вариант беше приет, поскъпването на масовите цигари („Средец”) заради акциза щеше да бъде с 27.5%, на по-скъпите („Виктори”) - с 20.77%, а на най-евтините („Невада” и „Арда”) – между 29.73 и 35.48%. Вносните цигари щяха да са по-скъпи със 17.18%. В абсолютни суми поскъпването за всички марки цигари щеше да е с 55 стотинки на кутия.   

Промяната в предложението бе обяснена от зам.-министъра на финансите Кирил Желев с проведените разговори между двете четения на проектопромените с производители и вносители на цигари. Позицията на монополиста на българския пазар „Булгартабак холдинг” била, че предложеното увеличение на акцизите ще удари по конкурентоспособността на холдинга и ще благоприятства за увеличение на контрабандата. Желев обаче подчерта, че ефективността в работата на дружествата от системата е въпрос преди всичко на мениджмънт, а не на акцизна ставка.

Шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров прочете официалното становище на "Булгартабак” в този дух, според което „пазарният и финансов ефект от предложеното на правителството изменение на акцизната ставка на цигарите ще бъде крайно негативен, както за дружествата от системата на "Булгартабак", така и за бюджетните приходи.

От думите на Овчаров стана ясно, че предложеното в пленарната зала в сряда  увеличение на акциза е поисканият от тютюневия холдинг „компромис”.   

При тези параметри увеличението на акцизната ставка за най-продаваната ценова категория е с 36.4% или с 1.25 евро на 1000 къса, което е с 30% спрямо 2007 г., каза Овчаров. Той допълни, че поскъпването на най-продаваната марка цигари "Виктори" ще е с 12% спрямо 2007 г. или  2.90 лв. При първия вариант цената щеше да е 3.15 лв. за кутия. Евтин клас цигари като „Арда” ще поскъпне на 2 лв. от сегашните 1.55 лв.

Парламентът отхвърли предложението на Мартин Димитров от ОДС и група депутати специфичният акциз за цигарите да се увеличи от 6.50 лева на 11.75 лева за 1000 къса, като се запази пропорционалният акциз. Не бяха приети предложенията на ДСБ и на независимия депутат Мария Капон да се запази сегашната акцизна ставка за цигарите.

Лидерът на ДСБ Иван Костов, който е непушач, каза, че е заинтересован да се вземат мерки за ограничаване на тютюнопушенето, включително и с ценови средства, но е неприемливо поскъпването на цигарите в момент, в който общо се покачват цените на нееластичната група потребявани стоки като хранителните и алкохола.

Вследствие на ценовия шок делът само на хранителните стоки се е увеличил от 35 на сто на 38 на сто средно за българското домакинство и то се върна в началото на 2001 г., допълни той. Според него при това положение не е редно да се предприемат мерки за покачване на акциза на цигарите.

Според Павел Шопов от "Атака", увеличението на акциза на цигарите тласка тютюневата индустрия към ликвидация.

Скок и на енергийния акциз

Преди това парламентът гласува увеличение на акциза върху кокса и въглищата с 33%, върху електроенергията за стопански нужди – с 20%, и върху течните горива, с което цената на безоловния бензин ще поскъпне с 5 ст., а дизеловото гориво – с 6.5 ст.  

Опозицията поиска текстовете да отпаднат. Според Павел Шопов от „Атака” акцизът върху кокса и въглищата не само не трябва да се увеличава, а трябва да отпадне. За същото се обяви и депутатът от ДСБ Иван Иванов. По думите му покачването на акциза е директен удар върху бюджетите на домакинствата в малките населени места. Според него цялото население ще бъде ударено индиректно, защото коксът и въглищата са основен източник на енергия в топлоелектрическите централи.

Независимият депутат Павел Чернев заяви, че това е „прекрасен новогодишен ценови шамар за българските граждани”.

По отношение на акцизите върху горивата Мартин Димитров от ОДС и Павел Шопов призоваха при гласуването да отпадне акцизът върху пропан-бутана. Според Димитров у нас има около 600 хил. коли на газ, докато Шопов напомни и качествата на пропан-бутана като източник на енергия.  

Иван Костов подчерта, че в момента драстично се вдигат цените на течните горива, което утежнява още повече, при това ненужно, българските граждани.

По време на обсъждането на текста, с който акцизът на електроенергията се увеличава с 20%, Мария Капон изтъкна, че реалното отражение на пазара ще е вдигане на всички цени.

В абсолютни числа отражението на акциза върху цената на електроенергията е нарастване на стойността на един мегаватчас от 123.60 лв. на 123.80 лв.

Споделяне

Още от Бизнес