Ведомството на Овчаров отряза Бойко Борисов за площадка за боклука в “Кремиковци”

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) охлади желанието на столичния кмет Бойко Борисов да използва за временно съхранение на софийския боклук площадка на територията на металургичния комбинат “Кремиковци”. Това стана ясно след срещата на експерти от МИЕ и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) със зам.-кмета по екологията на София Мария Бояджийска.

Според икономическото ведомство използването на котлована е невъзможно, защото е стартирана процедура на конкурс за отдаване на рудника на концесия.  

“При доказани запаси и доказан интерес на концесионер използването на котлована за съхраняване на битовите отпадъци на София е в противоречие със Закона за подземните богатства и Наредба №7 за определяне на площадки за третиране на отпадъци”, се казва в становището на експертите от ведомството на Овчаров.

Като друга причина се сочи, че на посоченото място има високи подпочвени води, които в момента непрекъснато се изпомпват и това прави площадката неподходяща за съхранява не боклук.

При срещата с екоминистъра Джевдет Чакъров в петък Бойко Борисов припомни намерението си за изграждане на депо за съхранение на боклука на територията на металургичния комбинат “Кремиковци” за около 4-5 г. до изграждането на завода за преработка на сметта. Тази идея кметът лансира преди поредното изостряне на кризата за боклука през август 2006 г., когато от комбината в замяна му поискаха 150 декара имоти на територията на СО.

Тогава кметът започна да вози бали със смет в “Кремиковци”, но от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) наредиха да върне обратно опакования боклук на площадките  за временно съхранение, защото теренът не отговаря на екоизискванията и на разпоредбите на Закона за подземните богатства.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?