ВЕИ-централи пробвали да избегнат ограничението на мощностите им

Централи за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са опитали да избегнат наложените им от “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) ограничения на мощностите през този уикенд и миналата събота, съобщиха от доставчика на ток за Югоизточна България ЕВН.

В дните на 6, 13 и 14 април заради ниското потребление на електроенергия и слабия износ ЕСО поиска ВЕИ-централите с мощност по-голяма от 30 kW да намалят с 40 на сто производството си във времето от 11 до 17 часа.

Анализът на “EВН България Електроразпределение“ в трите дни с ограничения е установил, че от общо 624 слънчеви и вятърни централи, работещи на територията на доставчика, голяма част  не са се съобразили в този период с нареждането и са свалили работещите си мощности с по-малко от исканите 40 процента.

Двадесет и седем централи например и в трите дни не са спазили искането на ЕСО за повече от три часа и са работили с по-голяма от разрешената им мощност. Централите, които са си позволили да нарушат правилата в двата дни да над три часа, са 76. Само в единия ден са “прегрешили“ 199 ВЕИ-та.

На неизпълнителните обекти ЕВН е спряла достъпа до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението. Дружеството допълва, че самовключването на ВЕИ-производителите, освен че нарушава редица нормативно-установени задължения, представлява и опасност от повреди на електросъоръжения и е потенциална заплаха за човешки живот.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?