Вековните букови гори в "Централен Балкан" се включват в междудържавен обект на ЮНЕСКО

Вековните букови гори в "Централен Балкан" се включват в междудържавен обект на ЮНЕСКО

Вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" стават част от световното наследство на ЮНЕСКО. Те ще бъдат включени в обекта "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", който е разположен на територията на Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия. Правителството одобри на заседанието си в сряда декларация на участващите държави, с която те се ангажират да създадат интегрирана система за управление на серийния обект, която да гарантира неговата защита.

Серийният обект е одобрен от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през юли 2017 г. Той включва 78 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени в парка "Централен Балкан". Това са включените вече в списъка на ЮНЕСКО гори "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем".

Досега обектът, към който се присъединяват българските и други гори, обхващаше само територии в Германия, Украйна и Словакия. Той е пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес. Уникално за обекта е и големият брой участващи държави – прецедент в историята на Конвенцията за опазване на световно наследство. Включването на България в него е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване, посочват от правителствената пресслужба.

Решението за участие на България в серийния обект е взето след допитване до областните управители и общините, на чиято територия са въпросните резервати.

С обявяването на буковите гори в Национален парк "Централен Балкан" за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?