Великобритания държи на бариерите пред посолството си в София

Великобритания държи да има бариери пред сградата на посолството си в София въпреки решението на Столичния общински съвет (СОС) за премахването им. Това стана ясно от изказването на изпълняващата длъжността посланик Катрин Барбър пред съветниците от транспортната комисия в СОС.

Изискванията за сигурност на сградите на посолства на Великобритания по света са високи, тъй като страната е член на Съвета за сигурност, посочи Барбър. Тя изтъкна, че е възможно да се обърнат към министъра на външните работи на Великобритания, който да разговаря с българския си колега, ако общината държи на решението си да премахне бариерите пред сградата на ул.”Московска” 33.

В същото време председателят на транспортната комисия Радослав Тошев изтъкна, че Столичният общински съвет е взел решението за отваряне на ул.”Московска” и парка въз основа на писмо от Министерството на външните работи на България, в което се казва, че е отпаднала необходимостта от засилени мерки за сигурност около сградата на посолството.

Като компромисен вариант британското посолство предложи нов план за организация на движението на ул. "Московска" в обхвата на посолството. Офертата е вместо бариерите да се поставят устройства тип "пиломат", които да затварят улицата между 8.30 - 17.30 часа в работни дни, а в останалото време улицата да е отворена в едното си платно за движение. По отношение на затворената в момента част от градината, се предлага тя да се отвори, като подхода към сградата на посолството да се затвори с фиксирани боларди. Това са електромеханични стопери, които се използват за ограничаване на достъпа на автомобили до административни сгради.

След дебат за това дали може да се обсъжда нова организация на движението, след като има решение за премахването на съществуващите бариери, съветниците решиха, че трябва да получат официално искане от посолството за новата организация на движението.

Заявената нова организация на движението е постъпила в деловодството на Столичния общински съвет от името на частната фирма "Виамап" ООД, а не от посолството. Барбър пое ангажимент да внесе официално предложението.

Бариерите пред няколко посолствата в София бяха поставени след взривяването на кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. и оттогава стоят само пред британското посолство. Пред другите сгради постепенно бяха премахнати.

Споделяне

Още от България