Великобритания изправена пред имиграционен кошмар

Броят на хората, които имигрират в Обединеното кралство всяка година, ще е с 45 000 повече от прогнозираното, сочи доклад на британското управление за национална статистика, цитиран в петък ББС.

От британската статистика са пресметнали, че чистият прираст на населението заради миграцията ще стигне 145 000 на година. Но преизчислените вече прогнози показват, че в следващите двадесет години имигрантите ще се увеличат до 190 000 на година.

Сър Андрю Грийн, председател на службата за наблюдение на миграцията, заяви, че актуализирането на прогнозите е “много показателно”.

“Това е с 30 на сто повече от предсказаните нива на имиграция. В резултат 86% от прираста ни ще се дължи вече на имиграцията, което ще увеличи населението със 7.2 млн. от 2004 до 2031 г.”, посочи Грийн.

Говорителят в сянка по имиграция Деймиън Грийн е категоричен, че “повече така не може да се продължава”. Според него, това означава, че към британците на всеки пет години ще се прибавя популация от хора с размерите на град Ливърпул. Това очевидно ще затрудни обществените служби, инфраструктурата, търсенето на жилища и те няма да могат да се справят. Решението, по думите му, е налагането на “категоричен годишен лимит” на броя на хората, допускани във Великобритания.

Докладът на британската статистика отчита, че нарасналите прогнози отчасти се дължат на включените в изследването нетен брой имигранти, дошли през 2004-2005 г., предимно от Източна Европа. На промяната в начина, по който се калкулира имиграцията във Великобритания, се дължи другата част от тревожните резултати.

Британският министър по имиграцията Лиъм Бирн заяви, че “докладът показва какво би могло да стане, освен ако не действаме веднага. Откровено казано, той подчертава нуждата от бързи и радикални промени в имиграционната  ни стистема през следващите 12 месеца”.

Според него миграцията влива нови сили, но и тревожи Великобритания. “Това значи, че трябва да преминем към радикални действия сега, за да сме сигурни, че пограничната ни политика е готова за бъдещето”, заключи министърът.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?