Според в. "Дейли мейл":

Великобритания проверява версията дали терористът от Бургас не е от Острова

Израелски депутат обвини страната си, че е предизвикала терористичния акт

Великобритания проверява версията дали терористът от Бургас не е от Острова

Британските служби са взели от България ДНК-проби от тленните останки от взривения предполагаем извършител на атентата в Бургас, за да установят дали той е дошъл в страната ни от Великобритания, пише в съботния си брой в. „Дейли мейл”.

Според изданието разследващи от Острова има сериозни съмнения, че мъжът, у когото е намерена фалшива американска шофьорска книжка, може да е бил британски гражданин, посочва изданието. Агентите са взели и данни от зъбните изследвания на предполагаемия атентатор.

„Терористът е бил умишлено избран от етническа група, различна от тази на организаторите на бомбената атака, за да се избегнат всякакви подозрения”, коментира преди ден бившият шеф на израелското бюро за борба с тероризма Ницан Нуриел.

Междувременно сайтът „Биволъ” разпространи няколко снимки на взривения предполагаем терорист, от които личи, че той е млад, синеок мъж с напълно европеидни черти, високо чело и гъсти черни коси. Изданието припомня, че първоначално огласената от МВР шефа Цветан Цветанов версия, че става въпрос за самоубийствен атентат все повече се разклаща.

„Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети”, смята и Ницан Нуриел.

Тази хипотеза се подкрепя и от разказа на очевидката Гилат Кулангия, която е видяла как мъжът вади куфари от багажника на автобуса и слага там своята раница. Започнал скандал с нейния мъж и още един турист, секунди след което проехтял взрива.

Атентатът отпреди десетина дни продължава да е тема за много коментари и международни изказвания. Израелският депутат от арабски произход Ханеен Зоаби например обвини страната си, че с външната си политика е предизвикала трагедията.

„Ако Израел не окупираше, не репресираше и не налагаше блокада, тогава това нямаше да се случи”, обяви Зоаби, след като преди няколко дни представител на Иран в ООН изрази същата прозиция.

„Учудващо е, че само няколко минути след терористичното нападение израелски официални представители обявиха, че зад него стои Иран”, заяви посланикът на Иран в ООН Мохамед Хазаи по време на дебати за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН. „Ние никога не сме предприемали и няма да предприемем подобен презрян опит срещу невинни хора”, увери дипломатът.

„Подобна терористична операция може да бъде планирана и извършена само от същия този режим, чиято кратка история е пълна с операции на държавен тероризъм и убийства, целящи да замесят други в името на теснополитически изгоди”, каза още Хазаи.

В изявление израелският посланик окачестви твърденията на иранския си колега като „ужасяващи, но не и изненадващи, защото идват от същото това правителство, което казва, че нападенията от 11 септември са теория на конспирацията и отрича Холокоста”.

Американският президент Барак Обама също направи изказване по темата по време на церемонията по подписването на закон за усилването на сътрудничеството с Израел в сферата на безопасността, като заяви, че терористичният акт у нас потвърждава, че борбата с тероризма остава задача не само за Израел, но и за целия свят.

Споделяне

Още от България