Великобритания вероятно ще работи с "Хуауей" по 5G мрежата си

Великобритания вероятно ще работи с "Хуауей" по 5G мрежата си

Британското правителство може да работи с китайския производител на телекомуникационно оборудване "Хуауей" (Huawei) без да излага на риск връзките си с американските разузнавателни служби, заяви днес ръководителят на британското разузнаване МИ5 Андрю Паркър, цитиран от Франс прес.

Думите му може да подхранят предположенията за възможна зелена светлина, която премиерът Борис Джонсън би могъл да даде за участието на китайската група в британската 5Джи (5G) мобилна мрежа.

САЩ оказват натиск върху Европа, включително и Великобритания, за изключване на "Хуауей". Вашингтон изтъква връзките на компанията с китайското правителство и възможността това оборудване да се използва за шпионски цели. "Хуауей" винаги е отричал това.

На въпрос за възможни отрицателни последици за отношенията с Вашингтон в разузнавателната сфера Паркър отговаря в интервю за в. "Файненшъл таймс", че днес няма причини да очаква подобно развитие.

Партньорството между САЩ и Великобритания е много тясно и на основа на доверието, допълва ръководителят на британското разузнаване, чийто мандат приключва през април.
Паркър казва това в момент, когато според британските медии американска делегация е в Лондон, за да убеди британското правителство да не работи с "Хуауей".

Великобритания неколкократно отлага решението си за това, най-вече заради парламентарните избори през декември. Според британски медии то ще бъде взето в на-скоро време, вероятно още през януари.

Самият Джонсън припомни в началото на декември, преди изборите, на които спечели смазваща победа, значението на разузнавателните отношения със САЩ. Той обаче предупреди, че Великобритания не е враждебно настроена срещу чуждестранните инвестиции.

Представители на британското и американското правителство ще се срещнат с ръководители от телекомуникационния сектор преди Великобритания да реши дали да се ползва оборудване на "Хуауей" в бъдещата мобилна 5Джи мрежа, каза говорител на британския министър-председател, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?