Великотърновският университет спира обучението на магистри в София и Русе

Великотърновският университет (ВУ) спира обучението на магистри в София и Русе, реши на свое заседанието във вторник академичният съвет на висшето училище.

В момента магистърските програми извън Велико Търново се осъществяват чрез договори за сътрудничество на университета с Икономическия институт при БАН в София и със Научноизследователския институт за управление на регионални проекти в Русе.

Студентите, които вече са започнали следването си в тези два града, ще завършат, въпреки че отсега нататък тези специалности се закриват, реши още ръководството на университета.

През последните две седмици името на ВУ отново бе замесено в скандал за незаконно обучение на студенти. Преди четири години прокуратурата нареди т.нар. изнесени центрове на ВУЗ-а да бъдат закрити, защото са нелегални. Проверка на Нова телевизия показа, че и в момента те продължават да съществуват. Не е ясен и статутът на дипломите, които магистрите получават по програмите в София и Русе.

По този повод от висшето училище заявяват, че това е “клеветническата кампания срещу университета”.

“Академичният съвет е убеден в законовите основания на сключените договори с научни организации за сътрудничество при подготовката на специалисти с висше образование. Въпреки това приетите решения са последен опит да се защити доброто име на университета” се казва в специална декларация.

Споделяне

Още от България