Велислав Минеков има усещане за корупция в Министерството на културата

Министърът е разпоредил ревизия по всички сектори и направления във ведомството му

Велислав Минеков има усещане за корупция в Министерството на културата

Министърът на културата Велислав Минеков каза през БНР, че има "усещане за корупция" във ведомството му. Той е разпоредил проверки на дейността на Министерството на културата по всички сектори и направления.

"Разкрития ще има. Вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи, но ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка", каза Минеков.

Той поясни още, че до него са адресирани множество жалби.

"Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало", каза служебният министър на културата.

Той съобщи още, че са сформирани инициативни групи за промени в редица закони. Целта е, когато новото Народно събрание се сформира, да има вече подготвени предложения.

"Много от нещата, които съм си мислел, много от нещата, за които съм се надявал, ще ги направя, ще ги извърша. Някои от тях ще оставя в наследство на следващите, които идват тук, но така ще ги оставя, че ще ги принудя да ги свършат докрай. Има начин как да се случи това. Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва", каза Велислав Минеков.

По плана за възстановяване се очаква европейско финансиране от близо 50 милиона евро - това се доближава до годишния бюджет на министерството и би било много съществено, коментира Минеков.

На въпрос какво е политическото му бъдеще, той отговори, че след изборите на 11 юли ще отиде на море, защото три години не му се е случвало. "Миналата година си загубих времето на един площад. Не се стигна до желания успех", каза Минеков, който беше част от т.нар. "Отровно трио", но за разлика от колегите си Николай Хаджигенов и Арман Бабикян не участва с тях в коалицията "Изправи се! Мутри вън" на изборите на 4 април.

Споделяне

Още от България