Велко Вълканов праща адвокат Доковска в Хага да помага на Милошевич

Българските членове на Международния комитет за защита на Слободан Милошевич обмислят вариант адвокат Даниела Доковска да замине за Хага като наблюдател на процеса срещу бившия югославски президент. Предложението към Доковска още не е официално отправено, съобщи на БТА съпредседателят на международния комитет Велко Вълканов. Проблем е и финансирането на пътуването. Вълканов каза, че той е готов да отдели лични средства.

Тези дни се очаква да бъде учреден Национален комитет за защита на Милошевич, в който, освен тримата членове на международната организация - Вълканов, Мими Виткова и Захари Захариев, ще бъдат поканени писателят Николай Хайтов, академик Николай Тодоров, чл.кор. Александър Янков, Борис Спасов, Румен Воденичаров и други личности. Идеята е с авторитета си те да се противопоставят на прозападните настроения срещу югославския лидер, каза Вълканов. "Не искаме да останем безразлични пред гаврата с правото и правосъдието", добави председателят на Българския антифашистки съюз.

Международният комитет за защита на Милошевич е създаден на 24 март в рамките на Европейския форум за мир по инициатива на Велко Вълканов. Съпредседател на комитета е бившият министър на правосъдието на САЩ Рамзи Кларк. При учредяването му са се включили 46 души от Италия, Беларус, Украйна, Германия и други страни. В комитета членуват близо 90 човека, каза Вълканов.

В понеделник чуждестранните медии съобщиха, че Рамзи Кларк проучва възможността да се включи в групата от адвокати, защитаващи Милошевич.

Споделяне

Още от Балкани