Велосипедисти излизат на протест пред Министерския съвет

Велосипедисти излизат на протест пред Министерския съвет

Във вторник велосипедисти излизат на протестен "Поход за живот" в София с искане за предприемане на законодателни промени, свързани с безопасността на колоездачите. Демонстрацията ще се проведе пред Министерския съвет.

Те настояват да бъде заловен и шофьорът, блъснал и убил велосипедист на кръстовището при стадион "Локомотив" в столицата. Протестиращите настояват за по-активни действия от страна на МВР и на гражданите при издирването.

"Това, което силно ни притеснява, е, че когато шофьор блъсне велосипедист и избяга от местопрестъплението, неговото наказание не се увеличава, ако го хванат въобще. Искаме тези наказания да са много по-големи, ако избягаш и оставиш човек на пътя. И особено когато това се случва между малки населени места, на тъмно, шофьорът знае, че е сам на пътя, няма свидетели", каза пред БНР Иво Делин от сдружение "Велоеволюция".

По думите му има почти нулева ангажираност на компетентните органи към състоянието на велоалеите, към нарушителите на правилата за движение по пътищата.

На 21 октомври, около 8.20 часа, на бул."Рожен", близо до кръстовището с ул."Петър Панайотов", 42-годишният Константин Касабов, който е отивал на работа с колело, е бил блъснат от автомобил. Шофьорът е избягал и е оставил пострадалия тежко ранен на пътя. Въпреки усилията на лекарите в "Пирогов", Константин почина от тежките травми.

От СДВР апелираха хората, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или за автомобила, да подадат сигнал на тел.: 112, 02/982 0516 и 02/982 0069.  

Споделяне

Още по темата

Още от България