"Велт": Испания се държи като оперетна държава

Премиерът на Испания Мариано Рахой

Първи октомври е един тъжен ден за Испания. Каталунците и испанското правителство бяха обсебени от нелепа конфронтация. Един абсурден, безсмислен референдум трови страната, пише в коментарна статия германският в. "Велт".

Испания седмици наред очакваше 1 октомври. Това беше денят, в който каталунците възнамеряваха да гласуват за отделяне от Испания. Едни го очакваха с нетърпение, други се страхуваха, а някои дори предупреждаваха за опасност от избухване на нова гражданска война. Само испанското правителство ден след ден уверяваше, че няма да има никакъв референдум.

Референдум обаче имаше. Или поне нещо подобно. Някакъв вид гласуване. В импровизирани избирателни секции, със саморъчно отпечатани бюлетини, без контрол, при противопоставяне с полицията, със стотина ранени. Референдумът се състоя при такива абсурдни обстоятелства, че ситуацията се влоши още повече, а пропастта между Каталуния и Испания е по-дълбока от всякога, отбелязва "Велт“.

Испански коментатори говореха преди референдума за два влака, движещи се един срещу друг. Като че ли на 1 октомври ще настъпи край, макар и страшен, а борбата за власт между Мадрид и каталунското правителство ще бъде окончателно решена. Това обаче беше невярно представяне на ситуацията.

 

На 1 октомври не беше излъчен победител. Имаше само губещ - консервативното правителство на испанския министър-председател Мариано Рахой, което мобилизира толкова много полицейски сили, като че ли в Каталуния живеят само хулигани и размирници и като че ли защитата на конституцията е по-важна от защитата на хората, се казва в коментара.

Този абсурден референдум няма никаква валидност, в него няма ни най-малко основание за обявяване на свободна република Каталуния. Това, че ръководителят на каталунското правителство Карлес Пучдемон не отмени гласуването предвид кървавите сблъсъци, а го отпразнува като знак за смелостта на каталунците, е още едно доказателство за загубата на чувство за реализъм, която при тази борба за власт играе толкова силна роля.

Затова най-големият губещ е гражданското общество в Испания. То трябва да се запита с какво е заслужило тези безотговорни политици. Конфронтация вместо диалог, държавна власт вместо умиротворяване, фанатизъм вместо решаване на конфликтите, манталитет на подчинение вместо близост до гражданите.

 

На 1 октомври Испания се държа като оперетна държава. Демокрацията работи по друг начин, пише в заключение германският вестник.

 

Печатът и в Мадрид, и в Барселона осъжда поведението на политиците

Пресата и в Мадрид, и в Барселона акцентира в понеделник върху тежката ситуация след вчерашния референдум за самоопределение на Каталуния, критикувайки както поведението на каталунските сепаратисти, така и това на централното правителство, предаде Франс прес.

 

Левият всекидневник "Паис" вижда във вчерашните събития пълен провал за страната, за съдбата на демокрацията и стабилността, както и за бъдещето на системата за съвместно съществуване, която испанците са създали за себе си преди близо 40 години. Вестникът има предвид конституцията от 1978 г., приета три години след смъртта на диктатора Франсиско Франко.

 

Всекидневникът осъжда едновременно "ксенофобската арогантност" на каталунския президент Карлес Пучдемон и "пълната неспособност на /испанския премиер/ Мариано Рахой да се справи с проблема от началото на кризата". "Паис" упреква премиера консерватор, че не е предприел конституционна реформа или реформа за статута на областите в последните години.

 

"Рахой заяви, че референдумът е провал, но стратегията му първо да изчака, а после да изпрати полицията, се оказа вероятно още по-голям провал", отбелязва мадридският десноцентристки всекидневник "Мундо".

 

Дори консервативният в. "А Бе Се" критикува стратегията на Рахой "Много трудно може да се твърди, че жестоките инциденти от вчера ще костват по-малко от това, което би струвало своевременното прилагане на чл. 155 от конституцията", позволяващ да бъде прекратена автономията на Каталуния. Вестникът смята, че употребата на сила е била "легитимна, пропорционална и необходима".

 

Според него целта на каталунските ръководители не е била да празнуват референдума, а да провокират окупиране на каталунските улици, търсейки конфронтация с държавата. В Каталуния нямаше референдум, достоен за това название, тъй като той беше незаконен, допълва всекидневникът.

 

Това виждане споделя и каталунският всекидневник "Вангуардия". В Каталуния вчера не се състоя референдум, достоен за името си. Разделението е дълбоко, положението е тежко. Ние изгубихме, продължава вестникът. След случилото се в неделя смята ли някой наистина, че сепаратизмът излиза от тази ситуация отслабен. Чакат ни много тежки дни и още времена на напрежение, пише директорът на "Вангуардия" Мариус Карол.

 

Мадридските вестници критикуват ожесточено и поведението на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра, което "А Бе Се" и "Мундо" определят като "предателство". Ако регионалната полиция, беше попречила на отварянето на секциите за гласуване, както ѝ беше наредено, нямаше да се налага тази задача после да изпълнява националната полиция и Гражданската гвардия, а това би ни спестило много от достойни за съжаление сцени, които обиколиха света, посочва "Паис".

 

Каталунският всекидневник "Периодико" прогнозира в краткосрочен план да бъде обявена "едностранно Каталунска република", а после да има "остра реакция на държавата", последиците от която "ще платят каталунците и институциите, които позволяват автономията на областта".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?