Венецуела въведе собствена часова зона

Венецуела въведе собствена часова зона

В неделя сутринта Венецуела въведе собствена часова зона, като стрелките на часовниците бяха преместени с половин час назад, предаде ББС.

Венецуелският президент Уго Чавес заяви, че часовата промяна ще помогне на жителите да се почувстват по-комфортно, защото ще се будят при дневна светлина.

С въвеждането на новия часови пояс разликата между времето по Гринуич и във Венецуела става четири и половина часа.

Според официалните власти в Каракас новото време ще позволи да се работи още по-ефективно. Критиците на Чавес обаче казват, че всъщност стрелките на часовниците са били преместени, за да може Венецуела да не е в една часова зона със САЩ.

„Все ми е едно дали ще ме нарекат луд, но новото време ще бъде въведено”, бе казал Чавес. Президентът дори бе подчертал, че вследствие на часовата реформа учениците ще отиват на занятия в по-добра форма.

„На децата им се налага да стават в пет часа сутринта и да отиват на училище сънени. И защо? Заради времето”, обясняваше венецуелският лидер.

Решението за смяната на времето бе взето още през август, но на различни международни организации, а и на самата Венецуела ѝ трябваше време, за да се подготви за смяната.

Различно време

Въвеждането на собствена времева зона е поредното нововъведение на президента Чавес, който, откакто е на власт, успя да смени официалното име на страната, герба и знамето ѝ.

Различният часови пояс не е уникално хрумване. Така, например, канадската провинция Нюфаундленд има часова разлика от половин час спрямо другите провинции по атлантическото крайбрежие на страната.

Пакистан „изостава” на половин час от Индия, а Непал „изпреварва” Индия с 15 минути.    

Часовата разлика между западната и южната част на Австралия е 90 минути. При това малкият австралийски град Юкла, разположен между тези региони, си има собствено време. Населеното място, където живеят неколкостотин души, „изостава” с 45 минути от южноавстралийското време и „изпреварва” с 45 минути западноавстралийското време.  

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?