Венецуелски фермер почина след гладна стачка в знак на протест срещу Чавес

Венецуелски фермер, който прекара няколко месеца с прекъсвания в гладна стачка срещу национализаторската политика на президента Уго Чавес, почина във военна болница, съобщи Ройтерс.

Франклин Брито бе държан против волята му във военната болница от декември. Тогава властите го прибраха от площад в Каракас, където той живееше на палатка в знак на протест. Властите твърдяха, че Брито е умствено нестабилен и обвиниха опозицията, че се възползва от неравностойното му положение.

Венецуелецът протестираше срещу национализирането на 24 хектара земи, засадени с юка и дини през 2003 г., част от около 2.5 милиона хектара, които правителството на Чавес конфискува през последните години.

Брито прекара няколко месеца в "лагеруване" пред сградата на Организацията на американските държави в Каракас, заши си устата и дори си отряза един пръст пред телевизионните камери.

През декември фермерът прекъсна гладната стачка, но след седмица я поднови с аргумента, че правителството е предложило да му върне земите, без обаче да отмени официално конфискацията.

Национализацията се радва на широка популярност сред поддръжниците на Чавес, които я възприемат като форма на преразпределение на благата. Според опозицията обаче те са доказателство, че Чавес превръща Венецуела в социалистически режим от кубински тип.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?