Виден германски депутат отправи критики към Полша

Гюнтер Крихбаум

Европейският съюз трябва да обърне внимание на последните действия на правителството на Полша за установяване на контрол върху обществените медии и Конституционния съд. Това заяви германският християндемократ Гюнтер Крихбаум, председател на комисията по европейски въпроси към Бундестага, предаде Ройтерс.

Видният депутат окачестви като заплаха за демокрацията действия на правителството на "Право и справедливост" (ПиС), спечелила убедително парламентарните избори през октомври, по отношение на съда. Крихбаум отхвърли обвиненията на Варшава, че изразяването на мнение от страна на чужди държави е намеса във вътрешните ѝ работи.

Вчера германският посланик бе повикан в полското външно министерство, за да му бъде изразен протест срещу изказвания на германски християндемократи, че на Полша трябва да бъдат наложени санкции.

"Поляците не са само граждани на Полша, а и граждани на ЕС и защитата на техните права е една от най-важните задачи на Европейската комисия", която е длъжна да разследва случая, каза пред Ройтерс германският депутат. Според него, когато бъде ограничена свободата на медиите, идва ред на заплахи срещу свободата на мисълта и демокрацията изобщо.

Но председателят на парламентарната комисия по външна политика Норберт Рьотген, съпартиец на Крихбаум, изрази мнение, че ЕС не трябва да открива нов фронт срещу Полша, след като има проблеми с мигрантите и заплахата Великобритания да напусне съюза.

След изборната си победа ПиС и нейното парламентарно мнозинство промениха медийното законодателство, така че правителство да може да уволнява и назначава шефовете на националните медии - Полското радио, Полската телевизия и агенция ПАП. Освен това Сеймът промени системата за гласуване в Конституционния трибунал, с което намали възможностите на висшите магистрати да оспорват законодателството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа