Видинският съд даде 3 години затвор за 30 кг хероин

Видинският окръжен съд даде присъда с 12 години по-ниска от миниума за 27-годишния Калин Антонов от Монтана, направил опит да пренесе 30 килограма хероин през границата с Румъния. Антонов бе осъден на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок за деянието си.

Според Наказателния кодекс при пренасяне през границата на особено голямо количество високорискови наркотични вещества се полагат от 15 до 20 години затвор. Съдът обаче е решил да намали драстично присъдата, посочвайки като смекчаващи вината обстоятелства  фактите, че подсъдимият е млад човек, който не е осъждан, а деянието е останало недовършено.

Делото бе гледано по съкратената процедура, след като Антонов се е признал за виновен.

Той бе обвинен в това, че на 22 май 2011 година при опит да влезе в Румъния с видинския ферибот е пробвал да пренесе в газова бутилка, пригодена за тайник, общо 29.6 кг. хероин.

Наркотичното вещество е било опаковано в 60 пакета със съдържание на активен компонент диацетилформин от 4 до 20 процента на обща стойност 1 495 290 лева. Съдът отне в полза на държавата автомобил "Ауди", в който е намерено наркотичното вещество и отмени мярката за неотклонение от "задържане под стража" на "подписка".

Подсъдимият трябва да заплати 334 лева разноски по делото.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?