Видинският съд даде 3 години затвор за 30 кг хероин

Видинският окръжен съд даде присъда с 12 години по-ниска от миниума за 27-годишния Калин Антонов от Монтана, направил опит да пренесе 30 килограма хероин през границата с Румъния. Антонов бе осъден на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок за деянието си.

Според Наказателния кодекс при пренасяне през границата на особено голямо количество високорискови наркотични вещества се полагат от 15 до 20 години затвор. Съдът обаче е решил да намали драстично присъдата, посочвайки като смекчаващи вината обстоятелства  фактите, че подсъдимият е млад човек, който не е осъждан, а деянието е останало недовършено.

Делото бе гледано по съкратената процедура, след като Антонов се е признал за виновен.

Той бе обвинен в това, че на 22 май 2011 година при опит да влезе в Румъния с видинския ферибот е пробвал да пренесе в газова бутилка, пригодена за тайник, общо 29.6 кг. хероин.

Наркотичното вещество е било опаковано в 60 пакета със съдържание на активен компонент диацетилформин от 4 до 20 процента на обща стойност 1 495 290 лева. Съдът отне в полза на държавата автомобил "Ауди", в който е намерено наркотичното вещество и отмени мярката за неотклонение от "задържане под стража" на "подписка".

Подсъдимият трябва да заплати 334 лева разноски по делото.

Още от България