Видни американски демократи подкрепят спирането на антиимиграционния указ на Тръмп

Джон Кери и Мадлин Олбрайт

Група видни фигури на американската Демократическа партия, включително бившите държавни секретари Джон Кери и Мадлин Олбрайт, настояха в понеделник пред федерален апелативен съд да продължи блокадата на миграционния указ на президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Този зле замислен, зле осъществен и зле разяснен указ накърнява националната сигурност", отбелязват те в обръщение до федералния апелативен съд в Сан Франциско.

Президентският указ, забраняващ достъп на американска територия за граждани на седем преобладаващо мюсюлмански страни, беше подписан на 27 януари, а от петък действието му е временно преустановено в очакване да бъдат разгледани жалби срещу него, внесени от щатите Вашингтон и Минесота.

Вчера федералният апелативен съд в Сан Франциско отхвърли иск на министерството на правосъдието за незабавно възстановяване на действието на президентския указ.

Сред личностите, подписали обръщението, има няколко висши служители от правителството на предишния президент Барак Обама като бившата съветничка по националната сигурност Сюзан Райс, бившия директор на ЦРУ Лион Панета и бившия министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано.

"Смятаме, че този указ в крайна сметка може по-скоро да навреди на националната сигурност на САЩ, отколкото да я повиши. От връщането в сила на указа ще пострадат невинни хора, както и основните американски ценности", отбелязват подписалите документа политици.

Според тях указът може да застраши също американските войници на терен и да дезорганизира антитерористичното сътрудничество, като наред с това подхрани пропагандата на джихадистката групировка "Ислямска държава", която твърди, че САЩ са във война с исляма.

Президентът Тръмп разкритикува съдебното решение: "Не е за вярване, че един съдия поставя страната ни в подобна опасност. Ако нещо се случи, дръжте него отговорен, както и съдебната система. Хората продължават да прииждат. Лошо", писа Тръмп в Туитър.

Споделяне

Още от Свят