Видни социалисти отказват участие в конгреса на Социнтерна в Бразилия

Двайсет и вторият конгрес на Социалистическия интернационал бе планиран като събиране на най-известните лидери на леви партии, но заради отмяна на участието на част от тях, често в последната минута, събитието бе помрачено, съобщава Асошиейтед прес от Сан Паулу, Бразилия.

Британският премиер Тони Блеър, германският канцлер Герхард Шрьодер и палестинският лидер Ясер Арафат заявиха предварително, че няма да участват, съобщава агенцията. Бившият съветски президент Михаил Горбачов пък се забави в Саудитска Арабия и не можа да пристигне за вчерашното откриване.

Бившият испански премиер и виден социалист Фелипе Гонсалес се отказа от участие заради отменен полет. Полският премиер Лешек Милер отмени пътуването си в последния момент, изтъквайки претоварения си график.

Монголският премиер Намбарин Енхбаяр успя да пристигне, но след 20-часово пътуване. Според него голяма част от участниците са се отказали именно заради голямото разстояние. На подобно мнение е и политологът Дейвид Флайшър от университета в град Бразилия, който намира за странно, че петима или шестима лидери се отказват едновременно по почти сходни причини - отменени полети или натоварен график. По неговите думи "повечето хора в Социнтерна са динозаври".

Организаторите твърдят, че не са разочаровани. Те посочват, че в конгреса участват 600 делегати от 100 политически партии. Сред основните теми на конгреса са бедността и социалното неравенство.

Отсъствието на видни фигури контрастира с периода на 60-те и 70-те години, когато Социалистическия интернационал бе в разцвета си и се бе превърнал в арена на ожесточени идеологически дебати между такива лидери като Вили Брандт от Германия, Голда Меир от Израел и Харолд Уилсън от Великобритания.

Според председателя на Социнтерна, бившият португалски премиер Антониу Гутериш, отказът на редица лидери да участват в конгреса в Сан Паулу не е свидетелство за упадък на социализма като политическа сила. Гутериш призна, че лявоцентристки политически партии напоследък са паднали от власт в страни като Франция и Италия, но припомни, че социалисти са постигнали изборни победи в редица страни в Източна Европа.

За Бразилия замина лидерът на БСП Сергей Станишев с очакване българските социалисти също да бъдат приети в Социнтерна, но АП не споменава името му сред участниците в конгреса.

Според цитираните думи на генералния секретар Луис Аяла от Чили в организацията скоро ще членуват 170 партии. Преди четири години броят им е бил 120. Някои от делегатите тук днес ще са лидери на страните си утре, подчерта Аяла.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: