Виетнамският президент почина на 61-годишна възраст след тежко заболяване

Виетнамският президент Чан Дай Куанг

Виетнамският президент Чан Дай Куанг почина днес на 61-годишна възраст във военна болница в Ханой, съобщиха виетнамски държавни медии, цитирани от световните агенции.

"Президентът се бореше с тежко заболяване, но въпреки всички усилия на отечествените и чуждестранни медици не можа да оздравее", се казва в съобщение на централното управление за здравеопазване, което отговаря за грижите за здравето на партийните и държавните ръководители на Виетнам.

Президентът починал в 10.05 ч местно време, съобщи виетнамското правителство, без да уточнява от какво точно е бил болен той.

За Чан отдавна се носеха слухове, че е болен, но поради потайния характер на виетнамската политика здравословното състояние на един от най-влиятелните виетнамски политици беше пазено в дълбока тайна, отбелязва ДПА.

Негово необяснимо едномесечно отсъствие през август 2017 г. подхрани още повече спекулациите, че той се е подложил на лечение в чужбина заради неуточнена болест.

През последните години той беше на чести неофициални посещения в Япония, където се предполага, че е преминавал лечение.

За последно той беше видян публично в сряда при приемането на китайска делегация и се очакваше другата седмица да участва в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Чан Дай Куанг е станал жертва на "силно вилулентен вирус", за който няма ефикасно лечение, заяви ръководителят на централното здравно управление, отговарящо за здравето на ръководителите на виетнамската държава и комунистическата партия.


По думите на Нгуен Куок Чиеу заболяването на президента било открито през юли 2017 г.

 

"Това е рядко и опасно вирусно заболяване, за което в света засега не съществува ефикасно лечение", каза той. През последната година президентът се е лекувал не само в родината си, но и шест пъти е пътувал за лечение в Япония. Усилията не всички най-добри местни и чуждестранни лекари и професори обаче се оказали напразни.

Роден през 1956 г., през 70-те и 80-те години Чан се издига в йерархията на виетнамското министерство на обществената сигурност - структура от сферата на сигурността, повлияна силно като организация от модела на съветското КГБ.

През 2011 г. е назначен за министър на обществената сигурност, с което на практика става и шеф на службите за сигурност във Виетнам.

След конгреса на Виетнамската комунистическа партия през 2016 г. той става президент и държавен глава - което е в общи линии церемониален пост - а начело на изпълнителната власт е генералният секретар на ВКП Нгуен Фу Чонг.

По време на мандата си Чан прие президентите на САЩ Барак Обама и Доналд Тръмп.

Според правилата на управлението във Виетнам Чан ще бъде заменен от вицепрезидента Данг Тхи Нгок, докато Националното събрание избере нов президент на сесията си през октомври.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?