Вигенин обяви курс към активизиране на отношенията със страните от БРИКС

"Интересът на България към активизиране на отношенията със страните от Азиатско-тихоокеанския регион и със страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), отговаря на съвременните тенденции и се обуславя от постоянно нарастващото им значение в световната икономика, политика и финанси", заяви външният министър Кристиан Вигенин по време на конференцията на българските посланици, която се провежда в МВнР.

 

Той отбеляза още, че неотменен приоритет е поддържането на конструктивни и взаимноизгодни отношения с ключови партньори и фактори на международната сцена като САЩ, Русия, страните от Азия, Африка, Америка, Австралия и Близкия изток.

 

"Основна цел на българската външна политика спрямо българските общности и малцинства зад граница е да защити техните политически, икономически и културни права с оглед на утвърдените международни стандарти. Друго измерение на същото това усилие е подобряването на обслужването на българските граждани и предоставяне на консулски услуги зад граница", заяви Вигенин, цитиран от ведомствения пресцентър.

 

Той посочи още, че "стратегическа цел на правителството е да провежда активна и разумна външна политика, основана на българските национални интереси и европейски и евроатлантически ценности, която да осигурява максимално благоприятна външна среда за развитието и просперитета на българската държава и нация".

 

"Нашите външнополитически действия трябва да са насочени към отстояване и реализация на политическите, икономически и културни интереси на страната зад граница и към защита правата на българските граждани, общности и юридически лица в чужбина, посочи министърът", каза още Вигенин.

 

Той посочи, че ефективно възползване от членството на България в ЕС и НАТО за реализация на българския национален интерес и повишаване относителната тежест на страната в международен план остава основополагащ приоритет и е белег за продължаване на политиката на предишните правителства по основните параметри на Европейския вектор.

 

Сред приоритетите на правителството в сферата на външната политика той посочи и регионалното сътрудничество и провеждането на активна политика в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

 

"България, като член на ЕС и НАТО, е един от най-активните поддръжници на присъединяването на целия регион към европейските и евроатлантически структури на базата на споделените европейски стандарти и на индивидуалния напредък, съгласно установените критерии", посочи той.

 

Външният министър акцентира върху използването на ресурса на дипломатическата служба за ефективно позициониране на България в глобалния икономически обмен, което изисква тясно сътрудничество между различните държавни институции и най-вече между Министерството на икономиката и енергетиката и МВнР.

 

Външното министерство смени в последния момента плановете си и реши да закрие за медиите конференцията, която се провежда в четвъртък и петък.

 

Първоначално беше планирано медиите да имат достъп до откриването на конференцията от 10.00 часа до 11.30 часа в МВнР, когато трябваше да направят изказвания министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и вицепремиерът и министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос.

 

За по-късно пък бе предвидена пресконференция на Вигенин и Венизелос.

 

"Поради промяна в програмата и парламентарни ангажименти на министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос, официалното откриване на посланическата конференция в МВнР се отменя. Събитието няма да има медиен характер и ще протече в работен порядък", съобщиха от МВнР в четвъртък сутринта.

 

В четвъртък премиерът Пламен Орешарски присъства в Народното събрание за дебатите около актуализацията на бюджета.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?