Виктор Николаев: Изпод руините на журналистиката тръгна лавина

"Всички сме виждали много политици, паднали от столчето на властта"

Виктор Николаев: Изпод руините на журналистиката тръгна лавина

"Избягвам коментарите, предпочитам въпросите, но днес специално исках да благодаря на всеки един от вас. На всички, които подкрепиха журналистиката – не просто мен или предаването. Това, което видяхме, не беше подкрепа, това беше лавина. Изпод руините на българската журналистика, срутвана, блъскана от доста време, тръгна лавина."

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна към зрителите и колегите си, които през последните дни по някакъв начин са изразили подрепата си за свободата на словото. В петък журналистът на два пъти за около час бе обект на заплахи от представители на управляващите заради зададени от него въпроси в телевизионното студио.

Първо депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров недвусмислено го предупреди, че използва "много силни думи", които ще му "изядат хляба". Той дори намекна, че бившата му колежка Анна Цолова е имала подобна съдба заради такова поведение, отбелязвайки, че "и тя малко така... беше тръгнала в някаква посока, ама... нещо виждам, че липсва столчето ѝ". Поводът за репликите на Тодоров бе напомняне от Николаев, че преди години депутатът издаде книгата "Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите", в която заклеймяваше ГЕРБ като престъпна банда.

Впоследствие вицепремиерът от квотата на "Обединени патриоти" Валери Симеонов бе подразнен от въпроси на водещия за скандала с роднинските назначения във властта, добил популярност като "Кумгейт".

"Вие, например, също сте били назначен на временен договор, после са ви го направили постоянен. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си сам. Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за Вас утре и да го обявя например, същото е", заяви Симеонов на журналиста.

Поведението на двамата властимащи провокира вълна от недоволство, както сред журналистите, така и в социалните мрежи. Асоциацията на европейскитя журналисти в България организира и протест пред Министерския съвет, който ще се проведе в сряда сутринта, когато е редовното заседание на правителството.

"Вие показахте, дадохте знак на журналистите, на политиците, на собствениците на медии и бизнеси, че искате в България да се задават въпроси. Свободно. Добри или лоши за някого, остри, спорни, но най-вече – зададени. Без претенции, без страх, без да се изживяваме нито като жертви, нито като кандидати за "Пулицър". Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или ви е разочаровал. Ние задаваме въпроси, всеки сам преценява как да отговори, как да реагира и какво да каже", благодари за подкрепата Виктор Николаев в понеделник.

Той добави, че "всички ние носим отговорност кого избираме, кой е в политиката и когато е там, ние сме длъжни да питаме – ще се опитаме да продължим да го правим".

"Колкото до столчетата – мисля, че всички сме виждали много политици, паднали от столчето на властта. И не забравяйте, че тези столчета вие ги давате – те са с колелца, може да ги премествате – зависи от вас", завърши обръщението си към зрителите водещият на Нова телевизия.

Споделяне

Още по темата

Още от България