Випускници на водещи международни университети подкрепиха студентския протест

Възпитаници на престижни международни университети обявиха подкрепата си за студентите и техния протест. В декларация, изпратена до медиите и подписана от 86 випускници, те заявяват "огромното си уважение към гражданската позиция на студентите и решимостта им да отстояват ценностите, необходими за успешно развитие на гражданското ни общество".

"Солидарни сме с исканията за незабавна оставка на дискредитираното правителство на г-н Пламен Орешарски, промяна в изборните правила и провеждане на нови избори. Oбявяваме се категорично против употребата на сила и тоталитарни форми на пропаганда и натиск – както срещу студентите, така и срещу всички, изразяващи своя протест срещу корупцията, беззаконието, некомпетентността и цинизма в политиката, които властват в България.

Подкрепяме действията на студентите, защото смятаме, че те са чакана и небходима стъпка към изграждането на общество и държава, в която младите хора искат да останат и да се развиват в личен и професионален план", се казва в декларацията.

Тя е инициирана от випускници от бизнес училището INSEAD, към която са се присъединили техни колеги от Харвард, Уортън, Станфорд, Оксфорд, Кеймбридж и други.

"Подкрепяме действията на студентите, защото техният протест заявява право в лицето на морално-осакатената ни политическа класа – не искаме въпросът "В България или в чужбина?" да бъде риторичен!", се казва в декларацията, която завършва с думите: "Гордеем се с вас и ви желаем успех!".

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?