Вицепрезидентът: Държавният глава има основания да се притеснява за бюджета

Вицепрезидентът Маргарита Попова, снимка БГНЕС

Държавният глава има право да се притеснява за бюджета и няма как да превиши правомощията си, изказвайки тези притеснения, коментира в събота пред бТВ вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя допълни, че притесненията са още по-оправдани, защото предстои да се назначи служебно правителство. Вицепрезидентът каза още, че няма да става служебен премиер.

През тази година Маргарита Попова на няколко пъти остро разкритикува президента. Първо тя го нападна за налагането на вето върху гласувани от мнозинството закони, после за референдума за изборните правила и накрая за решението му да не се яви на изслушване в парламентарна комисия.

"Въпросът за бюджета, за Закона за бюджета, въпросът за това кога се налага вето на Закона за бюджета, трябва ли и кога може да бъде избран подходящия момент, е въпрос на философия на едно управление - това е работа на изпълнителната власт", коментира Попова.

Тя каза, че президентската институция не бива да се персонифицира, да бъде импулсивна и емоционална в реакциите си и да забравя, че е олицетворение на държавничеството. Според нея всеки акт на държавния глава трябва да излъчва вещина, задълбоченост и класа.

”Не само актовете на държавния глава и поведението му, а и всяка думичка от подбраната лексика, която той използва, трябва да бъде много предпазлива, внимателна, в съответствие с коловоза, който ни е отредила българската конституция – на парламентарна република, за да няма недоразумения", обясни Попова.

В този контекст тя обясни критиките си към президента с факта, че те са ”по-различни президент и вицепрезидент”, но поясни, че няма разногласия с Плевнелиев.

"Когато аз съзра опасност, че това мнение (на президента) не се разбира достатъчно и когато си мисля, и когато съм убедена, когато вярвам в каузата, че трябва да направиш забележка, да сигнализираш по-отчетливо, за да предпазиш институцията, дори да предпазиш и президента, поемаш мъничко риск и казваш какво те тревожи", коментира Попова.

"Нито веднъж, когато съм направила ярко, запомнящо се и принципно изказване, Росен Плевнелиев не е излязъл, за да го опровергае. Аз не съм критикувала ветата, а изказах становище, което с него предварително сме обсъждали", допълни тя.

Маргарита Попова каза, че не участва в разговорите на президента за формирането на служебния кабинет. Според нея една от целите на българските политици и институции трябва да бъде борбата "с развалата в нравите".

Споделяне

Още от България