"Витя, чао!" - Майданът взе на подбив украинския президент

С песни, видеоклипове, карикатури и вицове опозиционерите в Украйна осмиват президента Виктор Янукович и неговия премиер - любима форма на протест сред противниците на режима.

Клипчето "Витя, чао!" бе гледано в ЮТюб над половин милион пъти за една седмица. В клипа масивната фигура на Янукович подскача от пънче на пънче в една горичка, гледа редом с тълпата на трибуните футболен мач, изпълнява танцови стъпки или позира пред камери с руския президент Владимир Путин - всичко това размесено с кадри, на които милицията бие демонстранти и фотографи.

Тази пародия на италианската народна революционна песен "Белла, чао" звуча многократно в неделя от тонколоните на поредния гигантски митинг, събрал стотици хиляди демонстранти на Майдана - площад "Независимост" в центъра на Киев.

Участници в протеста и опозиционните лидери на сцената се смееха от сърце.

"Сбогом, гаранте (на Конституцията)! Хич не се връщай! О, Витя, чао, Витя, чао, Витя - чао, чао, чао!", пее, видимо забавлявайки се, млада жена.

"Межигиря и Сухолуча утре ще бъдат превърнати в музеи", продължава уверено тя, споменавайки разкошните резиденции на президента, символизиращи корупцията на режима в очите на опозицията.

Видеоклипът показва между другото как Янукович прави гимнастика, скачайки по пънчета в Межигиря - кадри, заснети преди няколко месеца, когато държавният глава бе поканил в резиденцията журналисти.

В песента се говори още за "свирепите хора от "Беркут" (сили за борба с безредиците) и за "продажните съдилища".

"Прокурорите и Вовка Путин няма да те защитят" - звучи от екрана, докато гледаме как прокурори отиват на работа, прескачайки демонстранти, налягали по стъпалата на прокуратурата.

Смехът срещу страха

Клипът е заснет от журналисти и активисти в стремеж да създадат "народна песен" за протестното движение, обясни пред АФП авторът на идеята Азад Сафаров.

"Американците изразиха погнуса от нашия президент. Аз предлагам нещо къде по-опасно - смеха", писа той миналата седмица в блога си под наслов "Да се присмеем на Витя".

"Трябва да се смеем, за да надвием страха си" от властта, обясни той за АФП, имайки предвид жестокото потушаване на студентски протест на 30 ноември и несполучливия опит на сили на реда да разпръснат демонстрантите миналата седмица.

"Песента не е злобна. Всички се смеят, щом я чуят. Но именно от смеха се страхуват всички авторитарни режими", изтъква пред АФП журналистката Олга Хуторянец, изпяла пред събралите се "Витя, чао".

Хората вече не тачат властта

Творческият устрем на украинските опозиционери личи и от афишите, по които виждаме заглавия като "Бягай, Витя, бягай" по аналогия с германския филм "Бягай, Лола, бягай" на Том Тиквер.

Също и от позивите с игрословици на украински, не твърде ласкателни за държавния глава, изобразяван зад решетките.

Портрет на Янукович с нос на палячо е окачен на видно място - на главната улица Крешчатик, където украсява коледната елха на Майдана.

"Това буди смях и отразява мнението на народа за властта - тя вече няма авторитет", заяви пред Франс прес авторът на портрета, пожелал анонимност.

Демонстранти измислят смешки и подигравки с какво ли не - от заплахите на властта към демонстрантите, издигнали барикади в градския център, до руския президент Владимир Путин, чиято роля бе решаваща, за да откаже Янукович споразумението с ЕС, и премиера Микола Азаров, който добре говори руски, но е зле с украинския.

Ето и примери:

- Главната прокуратура образува наказателно дело срещу снега, задръстил улиците в Киев.

- Азаров е против европейската интеграция, защото не ще да се мъчи с английския - първо трябва да научи украински.

- Каква е тая работа?, сърди се Путин. Хората са дошли на Майдана заради мен, а ето че на площада говори Саакашвили (бившият президент на Грузия, негов заклет враг, бел. на АФП)!

По БТА.

Споделяне

Още от Свят