Визовият режим, изтеглянето от Ирак и престъпността у нас ще са акценти при визитата на Паси в САЩ

Външният министър Соломон Паси заминава на посещение в САЩ, където ще се срещне с новия американски държавен секретар Кондълиза Райс и за пръв път в конкретен план ще обсъди процеса на облекчаване на визовия режим за български граждани, с крайна цел тяхното премахване. Това заяви на редовния брифинг в сряда заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова.

Тя добави, че темата за българските медици в Либия ще бъде една от централните по време на посещението.

Кореспондент на Би Би Си във Вашингтон обаче смята, че в центъра на разговорите ще бъдат темите за изтеглянето на българските войски от Ирак и неспособността на българските власти да се справят с организираната престъпност.

Преди два дни американският посланик у нас Джеймс Пардю отново повтори публично, че престъпността руши имиджа на България по света, задушава икономическия растеж и развитието на демокрацията.

Визитата на министър Паси в САЩ става три седмици след гибелта на български войник в Ирак, убит от "приятелски огън", последвалия призив на президента Първанов за изтегляне на контингента до края на годината и обявеното намерение на министър Свинаров да внесе такова предложение в парламента.

Нямам съмнение, че САЩ ще очакват България да остане член на коалицията под каквато и да било форма, коментира в сряда пред БНР българският посланик във Вашингтон Елена Поптодорова. "Разбира се, решението за това дали да има боен контингент на място или не е изцяло суверенно българско решение, което, аз се надявам, се взима в консултации с нашите съюзници", добави тя.

Оттук насетне България може да допринесе за развитие на положителните процеси в Ирак, да даде подкрепа на иракските граждани и под друга форма, не непременно с военен контингент, каза Поптодорова.

Тя очаква на първата среща на министър Паси с Кондълиза Райс в новото ѝ качество на държавен секретар да бъдат обсъдени "механизмите за консултации оттук насетне, особено предвид конкретни наши общи ангажименти, каквото е участието ни в Ирак, общата ни дейност в рамките на НАТО, някои открити въпроси като подписване на споразумение между двете държави за освобождаване от двойна данъчна тежест".

По темата за визовия режим посланик Поптодорова отбеляза, че първата и голяма новина се появи от срещата на президента Буш с румънския държавен глава Траян Бъсеску по-рано този месец, когато Буш е съобщил, че България и Румъния ще бъдат включени в програмата, известна като пътната карта, за сваляне на визите наравно с останалите пълноправни членове на ЕС.

Пътната карта е документ, който предвижда регулярни консултации между американската и българската страна. Тя не гарантира 100 процента отпадане на визите, но е много добър механизъм за привеждане на документи и критерии в съответствие с изискванията на американската страна, обясни Гергана Грънчарова.

Във Вашингтон министър Паси ще се срещне и с бившия държавен секретар Колин Пауъл и с българската общност там. В програмата му са включени разговори с помощник-министъра на отбраната Пол Улфовиц, както и с Дан Фрийд, специален съветник на президента Буш.

По време на посещението на Соломон Паси в САЩ ще бъдат открити нови генерални консулства - в Чикаго и Лос Анджелис. Според Елена Поптодорова в Чикаго в момента живеят около 50 000 българи.

Споделяне

Още от България